Drogy za volantem: Soud řekl, jak nemá vypadat kontrola

Tomáš Fránek
25. 6. 2012 6:00
Nejvyšší správní soud zrušil trest za odmítnutí lékařských testů, policisté chybovali
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Brno - Jestliže policisté rozhodnou, že se řidič má podrobit lékařským testům na přítomnost drog, musí mít jasně zdokumentováno a doloženo jeho chování i další důvody dokazující, proč je takové vyšetření skutečně nezbytné.

Pokud však mají policisté podezření, že řidič je pod vlivem drog, ale přesto ho nechají dál řídit, zpochybní tak výsledek celé kontroly a případné udělení trestu.

A za šikanu lze označit počínání policistů, kteří sice mají u sebe přístroj na orientační měření přítomnosti drog, přesto však řidiče - místo měření přímo při kontrole - nutí k časově náročnějším lékařským testům.

Konstatoval to Nejvyšší správní soud v případě muže ze středních Čech, který měl za odmítnutí drogového vyšetření platit pokutu ve výši 25 tisíc korun a na rok přijít o řidičský průkaz.

Verdikt soudců tak dává návod, jak by kontrola na přítomnost drog neměla vypadat. Rozhodnutí je důležité i proto, že řidičů jezdících pod vlivem drog na českých silnicích stále přibývá. Podle policie mívají nejčastěji v krvi látky usvědčující je z kouření marihuany a hašiše nebo užívání pervitinu či extáze.

Proč odmítal testy?

Policisté zastavili řidiče BMW v obci Nová Ves, kontrola na alkohol byla negativní. Podle policistů si ale muž počínal podivně, nemluvil souvisle a měl lesklé oči. Řidič se přiznal, že v minulosti drogy (marihuanu) zkoušel, policisté ho proto vyzvali k tomu, aby se podrobil lékařským testům na drogy.

To řidič z časových důvodů odmítl, policisté ho pak nechali odjet.

Středočeský krajský úřad se ale rozhodl, že řidiče za odmítnutí kontroly na drogy tvrdě potrestá. To pak potvrdil i Městský soud v Praze, podle něhož neměl řidič testy odmítnout. „Neuvedl, jaké důležité důvody mu znemožňovaly podrobit se lékařskému vyšetření," uvedli soudci.

Potrestaný řidič, který v řízení o pokutě předložil také lékařský posudek, podle něhož má problémy s pocity úzkosti a koktavostí, se nakonec obrátil se stížností na Nejvyšší správní soud.

„Policisté měli nejdříve provést orientační vyšetření na místě, například přístrojem Drugwipe, a nikoliv ihned vyzývat k podrobení se časově náročnému  testování ve zdravotnickém zařízení," argumentoval řidič.

Bez opodstatnění

A Nejvyšší správní soud mu vyhověl. Podle něj celé řízení s mužem provázelo několik vážných pochybení, která trest zpochybňují.

Soudci sice potvrdili, že policisté mohou řidiče vyzvat k lékařským testům na drogy i v případech, kdy je zkouška na místě negativní, ale...

„Chování řidiče, jakož i další důvody, které policisty vedly k této výzvě, však musí být v takovém případě řádně zdokumentovány a řidič s nimi musí být na místě seznámen. V opačném případě taková výzva postrádá opodstatněnost a může být projevem libovůle nebo šikany policejního orgánu," uvedli soudci.

Řidiči se podle soudců musí na místě podrobit kontrolnímu vyšetření, které trvá poměrně krátkou dobu.  Lékařské vyšetření je ale podstatně náročnější a znamená zásah do řidičovy osobní svobody. 

„Proto je takový zásah, ač je jím také prosazován veřejný zájem, ospravedlněn jen tehdy, lze-li se důvodně domnívat (zejména na základě řidičova chování nebo předchozích poznatků policistů a mimo jiné i výsledku orientačního vyšetření  či jiných rozhodných skutečností), že řidič je takovou látkou ovlivněn," rozhodli soudci.

Proč ho nechali dál řídit?

Soudci navíc upozornili, že policisté sice měli podezření na řízení pod vlivem drog, přesto nechali řidiče nasednout do auta a odjet. „Pokud policisté uvádějí, že stěžovatel komunikoval nesouvisle, pohyboval se nejistě a měl lesklé oči, v důsledku čehož se i důvodně domnívali, že řídil motorové vozidlo pod vlivem jiné návykové látky, pak nevyužitím oprávnění k zabránění v další jízdě  důvěryhodnost svého tvrzení oslabili," uvedli soudci.

Podle Nejvyššího správního soudu je sice nepřiměřené a nevhodné, aby policisté každému, kdo odmítne lékařské testy, bránili v další jízdě, pokud se ale řidič chová tak, jak to popsali policisté při kontrole, nemají jej pouštět zpátky za volant.

"Jestliže to policisté neučinili, vyvstává přinejmenším otázka, z jakého důvodu se tak stalo," uvedli soudci.

Celý případ tak nyní musí úřady znovu vyhodnotit.

 

Právě se děje

Další zprávy