Aerolinky Job Air přestaly létat, ČSA nabízí pomoc

Karel Toman
18. 6. 2012 10:00
Společnost v pondělí večer "přerušila činnost". V květnu ji soud poslal do úpadku
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Aerolinky Job Air v pondělí večer nečekaně "přerušily provoz". Tvrdí to alespoň jejich partnerská letecká společnost České aerolinie (ČSA).

"Vzhledem k tomu, že společnost Job Air - Central Connect Airlines přerušila nečekaně ve večerních hodinách provoz všech svých pravidelných linek, nemohou nyní České aerolinie nabízet na tyto spoje letenky svým cestujícím," uvedla mluvčí ČSA Hana Hejsková.

"Včera krátce před 23. hodinou přistála v Ostravě její dvě letadla Saab 340, poslední let byla komerční linka 3B050 Praha - Ostrava," uvedl v úterý specializovaný server o letectví Planes.cz.

Job Air létá do destinací Lublaň, Ostrava, Krakov, Berlín, Hannover a Stuttgart. Lidem, kteří se kvůli problémům dopravce ocitli v zahraničí bez možnosti návratu, jsou ČSA připraveny v příštích dvou dnech pomoci.

Do středy budou klienty Job Air vracet ČSA

"Přestože České aerolinie nejsou operujícím dopravcem (spolupráce probíhala na bázi tzv. code-share), nenechají cestující v nouzi. V případě všech dotčených spojů v nejbližších 48 hodinách najdou pro své cestující alternativní spojení s využitím jiných leteckých společností. V případě, že si takové řešení nebude cestující přát, může letenku vrátit," uvedla mluvčí Hejsková.

Uvedené řešení podle ní prozatím platí do středy 20. června 2012 včetně. "Dopadům náhlého přerušení provozu společností Job Air - Central Connect Airlines se budou České aerolinie intenzivně věnovat. O dalším postupu, pomoci cestujícím a o případných systémových opatřeních bude společnost informovat v krátké době," dodala Hejsková.

Letecká společnost Job Air - Central Connect Airlines (CCA), která sídlí v areálu letiště v Mošnově na Novojičínsku, požádala v lednu o ochranu před věřiteli, Krajský soud v Ostravě ji poslal do úpadku počátkem května. Podle obchodního rejstříku návrh podala švédská firma Siemens Financial Services kvůli dluhům za pronájem letadla.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Čeká nás dovolená - už máte letenky?

 

Právě se děje

Další zprávy