Kamennou poštu na rok zavřeli, pojízdná se schovávala

Karel Toman
24. 6. 2012 20:14
Přes dílčí zlepšení se ani vloni Česká pošta nevyhnula vážným chybám, tvrdí ČTÚ
Foto: Česká pošta

Praha - Kamennou poštu vám po povodni "dočasně" zavřou skoro na rok a s tou mobilní si s vámi hrají na schovávanou. I tak vloni místy vypadala služba České pošty, za kterou státní podnik dostal pokuty celkem za 169 tisíc korun.

Vyplývá to z hodnotící zprávy Českého telekomunikačního úřadu, který je pro Českou poštu regulátorem. Podle zprávy mimo jiné narostl za loňský rok počet vyřízených stížností na Poštu o více než 99 %. Jen za zpoždění zásilek vede ČTÚ s podnikem šest správních řízení, takže vyměřené pokuty mohou ještě narůst. 

Pošta své povinnosti podle zprávy ČTÚ za rok 2011 plnila, dopustila se ale některých vážných chyb ve třech klíčových oblastech svého podnikání: v dostupnosti služeb, včasnosti dodání zásilek, a poštovním tajemství.

Online deník Aktuálně.cz popisuje zjištění ČTÚ v třídílném seriálu. V tomto díle se zaměříme na dostupnost služeb.

Pošta své chyby uznává. "Zpráva je korektní, Pošta se jí bude vážně zabývat, přesto nemá zpráva příchuť dramatu," tvrdí mluvčí podniku Ivo Mravinac. "Pošta ročně doručí zhruba tři čtvrtě miliardy zásilek. Oprávněných podání na ČTÚ bylo 213," zdůrazňuje.

Přes polovinu pojízdných pošt kontroloři nenašli

Část potíží, které ČTÚ jmenuje, nepřímo souvisí s transformací pobočkové sítě, kterou Česká pošta začala roku 2009 a dokončit ji chce roku 2017. ČTÚ jmenuje, že podnik ruší poštovní schránky tam, kde se nepoužívají, a naopak ve městech otevírá nad rámec svých povinností pobočky v obchodních centrech.

Rozvážněji vloni podle ČTÚ postupoval podnik v rušení venkovských pošt, o kterých jedná s obcemi. Tam, kde kamenné pobočky Česká pošta zrušila, nahradila je buď franšízovým konceptem Pošta-Partner, nebo takzvanými výdejními místy včetně mobilních. Právě v nich to ale dost skřípe.

Tak zvaná mobilní nebo taky motorizovaná výdejní místa mají podle ČTÚ oproti kamenným pobočkám výhodu v nižších nákladech a pružnější pracovní době. A protože je pošta používá stále častěji, podrobil je ČTÚ kontrole. Výsledek si Česká pošta za rámeček nedá.

„Ve více než polovině případů nebylo mobilní obslužné místo zastiženo na určeném stanovišti v čase zveřejněném prostřednictvím internetových stránek. Následným šetřením pak bylo zjištěno, že Česká pošta nezveřejňuje na svých internetových stránkách aktuální informace odpovídající skutečnosti," napsal ČTÚ ve své zprávě.

Vytopenou poštu na rok "dočasně" zavřeli

"Protože k těmto pochybením došlo opakovaně, zahájil úřad s Českou poštou správní řízení," napsal ČTÚ. Není tak vyloučeno, že za tento prohřešek podnik ještě dostane pokutu.

Mluvčí Mravinac tvrdí, že trasy mobilní pošty se plánují podle toho, jak na nich lidé ukládají zásilky, nejde ale dopředu vyloučit, že se jich někde podá v daný den víc a pošta se zpozdí. Spíš než čekat na daném místě doporučuje hlavně starším lidem, kteří službu využívají nejvíc, mobilní poštu si objednat.

"Ta pak prostě přijede až za nimi do domu. Stačí předtím na příslušnou poštu zavolat, anebo jen vhodit lístek s požadavkem do místní poštovní schránky. Druhý den máte poštu doma. O této možnosti zákazníky v malých obcích pravidelně informujeme. Je to výhodné pro poštu i zákazníka," tvrdí Mravinac.

Podle ČTÚ ale naopak Česká pošta o této službě zákazníky vloni dobře neinformovala. A nejde o jediný případ. Podnik podle ČTÚ průběžně neaktualizuje ani informace o uzavřených poštách, a zákazníci tak "nemají k dispozici informace odpovídající skutečnému stavu."

V době, kdy je na venkově mnohde hlavním zdrojem informací o místním dění stále ještě obecní rozhlas a nástěnka, sází pošta až příliš na internet, který třetina obyvatel nepoužívá.

Podle ČTÚ Česká pošta navíc v některých případech "nepostupuje bez zbytečného prodlení při odstraňování následků živelních pohrom".  Lidé ve vytopených vesnicích se tak jen těžko brání dojmu, že se podniku zkáza jejich pobočky hodí, a na jejich zájmy při tom podnik nebere ohled.

Příkladem je podle ČTÚ pošta Bílý Kostel nad Nisou, která byla "dočasně uzavřena" po povodních 9. srpna 2010 a znovu otevřena až bezmála za rok 1. července 2011.

Účet za pokuty vroce 2011 nemusí být konečný

"Dočasně uzavřených pošt není každý rok mnoho, ale je pravda, že v každém regionu alespoň jednu najdete," uznává mluvčí Mravinac. Příčiny jsou podle něj často tak banální, jako je těhotenství tamní poštmistrové, protože najít za ni adekvátní náhradu nebývá snadné.

"Dotyčný region to neřeší jako urgentní případ, protože služby lze zajistit jiným způsobem, a složitějších starostí má více než dost," dodává.

Navzdory výtkám však ČTÚ zdůrazňuje, že zjištěné nedostatky dosahují vzhledem k objemu služeb a počtu provozoven podílu "řádově v desetinách procent."

Ani v přepočtu na pokuty nebyl rok 2011 pro Českou poštu zdaleka nejhorší, v tomto ohledu ale mohou statistiky klamat. Loňských 20 pokut za 169 tisíc totiž ještě mohou doplnit další, protože 12 správních řízení, včetně jednoho právě o dostupnostislužeb, stále neskončilo. A mohou to být pokuty potenciálně vysoké.

Jen v říjnu 2008 ČTÚ udělil České poště 19 pokut za 481 tisíc korun za to, že se doručovatelé nesnažili zastihnout adresáta v místě bydliště. S tímto pochybením se přitom pošta potýkala i vloni, dočtete se v druhém díle seriálu.

Rekordní pokutu dva miliony korun Pošta od ČTÚ dostala v září roku 2009 za ztrátu 39 tisíc zásilek odhalenou v srpnu 2008 v Břeclavi. O tom, že zásilky v jednom případě putovaly přímo do kontejneru také roku 2011, se dočtete v třetím díle seriálu.

ČTÚ přitom ve své zprávě nikde jasně neříká, jestli za zjištěná pochybení může selhání systému nebo jednotlivců.

"Může se jednat buď o pochybení provozních pracovníků zajišťujících samotný proces dodávání, nebo i kontrolních orgánů, které dohlíží na jejich činnost," konstatuje zpráva podepsaná předsedou Rady ČTÚ Pavlem Dvořákem.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Přeprava zásilek - jakou službu si vybrat?

 

Právě se děje

Další zprávy