Odtažení auta zaplatit musíte, i když jste na dovolené

Tomáš Fránek
31. 5. 2012 15:37
Ústavní soud odmítl stížnost řidiče, který nesledoval informace na úřední desce
Foto: Jaroslav Jiřička

Brno - Za odtažení auta, které bránilo při čištění ulice, musí platit i lidé, kteří jsou na dovolené nebo služebně v cizině, a nemohli proto vůz přeparkovat.

Pokud totiž úřady oznámí termín čištění ulic s předstihem na úřední desce, nemohou se majitelé aut vymlouvat, že o tom nic nevěděli. Přestože na ulici se pak značka oznamující čištění objevila až v době jejich pobytu v zahraničí.

Ústavní soud tak odmítl stížnost řidiče z Prahy. Ten nechtěl platit za odtažení svého vozu s odkazem na to, že v době čištění ulice byl měsíc na Sardinii.

Peníze za odtah auta a parkování vozu na záchytném parkovišti po muži chtěla Správa služeb hlavního města Prahy, částka se vyšplhala až ke sto tisícům korun.

Sledování úřední desky není povinné...

Muž se po návratu z dovolené bránil žalobou u soudu.

V jedné části žaloby uspěl. Magistrát mu totiž nemohl účtovat desítky tisíc korun za parkování auta na záchytném parkovišti. Podle loňského precedenčního verdiktu Nejvyššího soudu totiž města nesmí odtažená auta zadržovat, ale musí je například po skončení čištění vozovek vrátit zpět na místa, odkud je odtáhla.

Městský soud v Praze nicméně rozhodl, že 1500 korun za samotné odtažení auta musí majitel vozu zaplatit. To, že byl v době čištění silnice v cizině, jej této povinnosti nezbavuje. Úřad totiž termín čištění oznámil na úřední desce s půlročním předstihem.

Muž se poté obrátil ještě na Ústavní soud.

"O čištění komunikace jsem nevěděl. V době označení ulice přenosnou značkou jsem se nezdržoval na území České republiky," argumentoval.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Jak si zajistit bezpečné parkování?

"Zákon nikde neukládá povinnost informovat se na úřední desce městských částí o čištění komunikací. Z tohoto důvodu je nepřihlédnutí k námitce s odůvodněním, že informace o čištění ulice byla zveřejněna na úřední desce, porušením mých základních práv a svobod," uvedl majitel odtaženého vozu ve stížnosti.

... ale vyplatí se

Ústavní soudci však stížnost odmítli a potvrdili, že muž musí za odtah auta zaplatit.

"Zákonem sice není zakotvena obecná povinnost sledovat úřední desku, jejíž porušení by samo o sobě bylo sankcionovatelné, nicméně nelze přehlédnout, že vyvěšení písemností rozličného charakteru na úřední desce je spojeno s vážnými právními následky," uvedl senát Ústavního soudu vedený Stanislavem Balíkem.

Soudci konstatovali, že Městský úřad pro Prahu 5 oznámil termín čištění s dostatečným předstihem. "Je zjevné, že v daném případě bylo rozhodnutí dáno ve známost široké veřejnosti s více jak půlročním předstihem," uvedl soud.

Komunikaci, na které je dočasně zakázáno stání, pak musí úřad označit dopravní značkou nejméně týden před dnem zákazu.

 

Právě se děje

Další zprávy