Roaming zlevní již od července, dohodli se europoslanci

Tereza Holanová Tereza Holanová
10. 5. 2012 21:30
Cenový strop bude stanoven i pro datové služby a textové zprávy

Brusel - Telefonování po Evropě od léta zlevní. Stejně tak psaní textových zpráv nebo stahování dat z mobilního internetu. Europoslanci dali zelenou návrhu, podle něhož se sníží nejvyšší povolené ceny za roaming.

Minuta hovoru zlevní z maximálních povolených 35 centů (8,8 Kč) na 29 centů (7,3 Kč). Pokles na 19 centů (4,8 Kč) se plánuje pro červenec 2014. SMS nově nesmí být dražší než 9 centů (2,3 Kč), od léta 2014 pak bude cenový strop činit 6 centů (1,5 Kč). Aktuálně si mohou telefonní společnosti za textovky účtovat až 11 centů (2,8 Kč).

Klesnou také ceny mobilního internetu. Stažený megabyte nově nesmí stát více než 70 centů (17,6 Kč). Za tři roky pak operátoři musí ceny srazit na nejvýše 20 centů (5 Kč). V současné době tu žádný limit neexistuje.

Operátor vás upozorní i mimo EU

Nové předpisy, na kterých se již dříve dohodly národní vlády, začnou v celé Evropské unii platit od 1. července. Jak informoval server Business Week, pro návrh zvedlo ruku 578 poslanců, proti jich hlasovalo deset.

Schválená pravidla tak nahradí směrnici z roku 2007, na základě které musí operátor mimo jiné zákazníka informovat, pokud se jeho útrata v zahraniční zemi EU dostane na 50 euro (1252,5 Kč).

Toto pravidlo bude platit i nadále. Nově ale občané EU nebudou dostávat zprávy pouze při cestování po Unii, ale také v případě, že se s telefonem, tabletem nebo smartphonem vydají kamkoliv jinam. V těchto zemích ale pro ně výše zmíněné roamingové limity platit nebudou.

Vysoké ceny brzdí spotřebu

Operátoři s povinností účtovat nižší ceny nesouhlasí - stěžují si především na to, že jim klesnou tržby. Podle průzkumu Bloomberg Industries se teď například poplatky za data stažená v cizině na celkových výdělcích za datové služby podílejí z 5 až 10 procent.

"Regulátoři by měli přestat s neustálými cenovými zásahy a umožnit tak firmám investovat do nových technologií," prohlásil například šéf společnosti Vodafone Vittorio Colao.

Eurokomisařka pro digitální agendu Neelie Kroes ale naopak zastává názor, že právě vysoké ceny, které spotřebitelé musí platit nyní, rozvoj operátorů brzdí. Lidé tak totiž v cizině využívají internet mnohem méně, než by byli ochotni.

"Dovolte mi připomenout, že zákazníci očekávají, že budou moct své telefony používat kdekoliv. Speciálně za hranicemi, které už přece pomyslně zmizely," komentuje eurokomisařka.

Schválené změny se netýkají pouze cen. Od července 2014 si budou spotřebitelé v zahraničí moci vybrat i jiného operátora, než je jejich národní poskytovatel.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Mobilní operátoři v České republice.

 

Právě se děje

Další zprávy