Deutsche Bahn si místo Českých drah vybraly RegioJet

Tereza Holanová Tereza Holanová
27. 4. 2012 10:30
Z Prahy do Hamburku bude s hlavním německým dopravcem jezdit Jančurův RegioJet
Majitel společnosti Student Agency Radim Jančura se stevardkami žlutých vlaků
Majitel společnosti Student Agency Radim Jančura se stevardkami žlutých vlaků | Foto: Student Agency

Praha - Německá dopravní společnost Deutsche Bahn odmítla spolupráci s Českými drahami. Na trase Praha - Hamburk bude provozovat vlaky se skupinou RegioJet, která patří podnikateli Radimu Jančurovi.

Jak zástupci RegioJetu v pátek informovali, dopravce již od Deutsche Bahn obdržel oficiální informaci o tom, že si německá firma vybrala právě pro exkluzivní spolupráci je.

RegioJet by měl s německými drahami provozovat spoje na trase Praha - Ústí nad Labem - Drážďany - Berlín - Hamburk. Další detaily RegioJet zatím nezveřejnil, podrobnosti sdělí až po uzavření smlouvy s německým partnerem.

Že si Deutsche Bahn vybraly Jančurovu skupinu, potvrzuje i Radek Joklík z Českých drah. Zároveň ale říká, že odmítavé rozhodnutí dostal tuzemský státní dopravce právě v okamžiku, kdy se vedení firmy samo rozhodlo, že z projektu vycouvá.

Namísto nákupu jednotek Viaggo Comfort, které jsou vhodné pro dálkovou mezinárodní dopravu a měly začít jezdit právě na trati do Hamburku, se České dráhy chtějí zaměřit na osm tendrů v Česku.

"V současné době plánujeme investice na vnitrostátních linkách ve výši 11 až 13 miliard korun," uvedl pro Aktuálně.cz Joklík s tím, že oba projekty by společnost ufinancovat nezvládla.

Podívejte se, kdo bude na českých kolejích soupeřit o zákazníky:

RegioJet nasadil první spoje v září 2011:


 

Právě se děje

Další zprávy