Tendr na modernizaci železnice do Veselí zrušil ÚOHS

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
26. 4. 2012 12:17
Podmínky pro soutěžící SŽDC změnila 4 dny před ukončením lhůty pro podání nabídek
Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil tendr Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) na modernizaci části tratě ze Ševětína do Veselí nad Lužnicí. Rozhodnutí je již pravomocné, SŽDC se proti tomu neodvolala.

Informace byla zveřejněna na webu ÚOHS.

Podle úřadu SŽDC v tendru porušila zásadu rovného zacházení. Úřadu vadilo, že zadavatel upravil tendr po jeho zveřejnění a současně přiměřeně neprodloužil lhůtu pro podání nabídek, což mohlo podstatně ovlivnit výběr vítěze a znevýhodnit některé uchazeče. Konkrétně šlo o to, že pouhé čtyři dny před ukončením termínu na podávání nabídek doplnila SŽDC podmínku o dodání písemného příslibu od banky, že má zájemce o zakázku přístup k finančním zdrojům ve výši minimálně 400 milionů korun. 

Proti tomu si u úřadu stěžovala společnost Eurovia.cz. 

SŽDC již vypsala nové výběrové řízení

"Pokud by zadavatel postupoval v souladu se zákonem a přiměřeně prodloužil lhůty pro podání nabídek, mohl obdržet jiné cenové nabídky od uchazečů, kteří byli tímto postupem zadavatele diskriminováni," uvedla v aktuálním rozhodnutí místopředsedkyně ÚOHS Eva Kubišová.

SŽDC má kromě zrušení zakázky zaplatit náklady řízení ve výši 30 000 korun.

Zakázka je součástí modernizace takzvaného čtvrtého koridoru. Její hodnota je 2,7 miliardy korun, přičemž příspěvek EU přesáhl 1,2 miliardy.

SŽDC již na tento úsek, podle informace ze serveru centralniadresa.cz, vypsalo nové výběrové řízení.

Podívejte se, jak se staví čtvrtý koridor:

 

 

Právě se děje

Další zprávy