RegioJet přidá další vagóny, chce zbytek cestujících ČD

Tereza Holanová Tereza Holanová
19. 4. 2012 16:25
Vedle většího množství jízdenek se Jančurova firma snaží nalákat i na razantní slevy
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Boj o zákazníky na trase Praha-Ostrava pokračuje. "Poté, co se podařilo přetáhnout cestující z pendolin, plánujeme oslovit i lidi, kteří jezdí ostatními vlaky Českých drah," oznámila ve čtvrtek skupina RegioJet. Ta na české koleje vstoupila loni v září.

Aby mohlo žlutými vlaky jezdit více osob, přibydou jednotlivým spojům vagony. Denní kapacita se tak zvýší ze současných 2900 na 3500 sedadel.

Až do odjezdu

Jízdenky do nově přidaných vozů přitom pokaždé půjdou do prodeje až 24 hodin před odjezdem vlaku. Společnost se tak snaží, aby do poslední chvíle zůstala nějaká místa volná, a dostalo se tak na všechny, kteří dobíhají na nádraží na poslední chvíli.

Tito lidé jezdí následně spoji IC, EC, Express nebo rychlíky Českých drah. "Zejména proto, že si kupují jízdenky až několik minut před odjezdem přímo na nádraží, kdy jsou naše vlaky už vyprodány v předprodeji přes internet," komentuje ředitel RegioJetu Radim Jančura.

Získat část zákazníků, kteří dříve využívali vlaky SC Pendolino, bylo podle zástupců firmy jednodušší právě proto, že si tito lidé většinou plánují cestu s předstihem.

Z průzkumu, který RegioJet mezi svými pasažéry provedl, přitom vyplývá, že 64 procent respondentů využívalo dříve rychlovlak Českých drah, říká mluvčí skupiny Aleš Ondrůj.

Jak ale tvrdí Radek Joklík z Českých drah, státní podnik žádný úbytek cestujících mezi Prahou a Ostravou nezaznamenal. "Jejich počet se zvýšil i ve vlacích SC Pendolino," komentuje pro Aktuálně.cz.

Stejná cena jako u ČD

Kromě většího množství jízdenek se Jančurova firma snaží nalákat i na razantní slevy. V rámci tarifu RJ Promo se má základní cena jízdenky z Prahy do Ostravy snížit na 295 korun, nejlevnější lístek pak bude stát 210 Kč.

Tato nabídka začne platit 23. dubna. Levnější bude jízdné i mezi některými zastávkami na trase Praha-Ostrava. Akční internetový lístek z Prahy do Olomouce vyjde na 180 korun.

Na dalších úsecích, například z Prahy do Pardubic nebo Ústí nad Orlicí, zůstanou ceny stejné. Nejlevnější jízdenka vždy navíc vyjde pouze na část cestujících. Podle Ondrůje se u každého vlaku bude jednat zhruba o 40 procent lístků. Sleva pro tuto část pasažérů se přitom zaplatí právě z toho, že celkově dopravce obslouží více osob.

Zavedením slev se RegioJet snaží držet krok s konkurencí, která na téže trase prodává od října lístky v rámci akce ČD Promo. Z hlavního města do Ostravy lze takto dojet také za 295 korun. Státní dopravce dále nabízí jízdenku SporoTiket. Za tu se zákazník - pokud si nepořídí žádné další slevové kartičky - dostane do moravskoslezské metropole za 230 korun.

Na expanzi RegioJetu chtějí České dráhy reagovat tím, že od 10. června nasadí na trati Praha-Ostrava nové vlaky. Ty by měly jezdit především v době největší špičky.


 

Právě se děje

Další zprávy