Za kulisy testu pošt: Ruce v odpadcích a žaloba na krku

Karel Toman
23. 3. 2012 21:50
"Co posíláte, žirafu?" Po sedmi minutách dochází lidem ve frontě trpělivost
3.-4. místo PPL Název služby: Svoz za hotové Cena: 121 Odesláno: 8.3., 9:40 Přijato: 9.3., 10:45 Výsledný čas: 25 hodin 05 minut SMS info: Ne Sledování zásilky: Ano Rozbito: 2 Trestné body za servis: 1
3.-4. místo PPL Název služby: Svoz za hotové Cena: 121 Odesláno: 8.3., 9:40 Přijato: 9.3., 10:45 Výsledný čas: 25 hodin 05 minut SMS info: Ne Sledování zásilky: Ano Rozbito: 2 Trestné body za servis: 1 | Foto: Karel Toman

Velké Těšany/Kroměříž - Do kroměřížského supermarketu přicházejí dva malí romští kluci s koloběžkou. "Co to děláte, pane?" ptají se.

Na podlaze totiž klečí muž a uprostřed davu kolemjdoucích se hrabe v odpadkovém koši. "Hledám účtenku, hoši," zní odpověď.

Jestli vás někdy zajímalo, jak vypadá novinařina v praxi, tady je názorný příklad. I takto totiž probíhal velký test poštovních přepravců v podání redakce Aktuálně.cz.

Účtenka na 60 vajec se nakonec našla někde mezi tisíci skrčených papírků a slizkými slupkami od banánu. Prodavačka ji tam zahodila, protože si o ni redaktor zapomněl říct. Došlo mu to až po půlhodině strávené na sousední poště.

V roztržitosti tak Aktuálně.cz férově drželo krok s testovanými přepravci. A to včetně vítěze testu, společnosti GLS. Ale popořadě. Nejdřív bylo potřeba nakoupit krabice. A tady zase bodovala Česká pošta.

Zapomeňte, že vidíte vejce

Státní podnik prodává na svých pobočkách několik druhů krabic. Dobré tři minuty trvá, než poštovní zřízenec krabici přinese. Z experimentálních důvodů vytáhnete z nákupní tašky karton s 10 vejci, abyste zjistili, zda se do krabice vejdou.

Zřízenec za přepážkou povytáhne obočí. "Tohle vám ale nevezmeme. Jedině v dřevěné krabici," a odmítá vám papírové krabice prodat.

Pohledy už vás bodají do zad.

"Žádná vejce jste neviděl. Můžete mi prosím prodat šest krabic?" Tentokrát zřízenec povytáhne koutek úst a krabice bez dalších otázek prodá.

Účtenku na 120 korun byste bez požádání nedostali. Naštěstí vám právě došlo, že ta od vajec je někde v koši supermarketu, takže tentokrát si dáte bacha.

Druhý den se vydáte na stejnou poštu prověřit její "balíkovou revoluci", kterou spustila od Nového roku. Zřízence za okýnkem se zeptáte, zda vám pošta vyzvedne balík u vás doma v osm kilometrů vzdálené vesnici.

"Ne, pokud s námi nemáte smlouvu," odpoví pán za okýnkem. Když ho ale upozorníte, že podle jejich webu by to služba EMS umožnit měla, řekne "moment" a asi na pět minut zmizí. Když se vrátí, dá vám za pravdu. Zeptáte se tedy, jak si máte službu objednat. Zmizí na další tři minuty.

Co posíláte, žirafu?

"Co to posíláte, žirafu?" prohodí muž stojící hned za vámi. Zřízenec za okýnkem se vrací a předá vám lístek s telefonním číslem. Na něm už službu bez větších potíží vyřídíte.

Reputaci nakonec České poště napraví doručovatelka, která by vám ušetřila stovku - o tom jsme už ale psali v grafice:

Pravda, pořadím v testu by tahle úspora moc nezamíchala, protože pokud jde o cenu, Česká pošta by se tím z posledního místa dostala na předposlední. Je to ale přesně to, co jako klient potřebujete vědět.

Také s ostatními přepravci byla občas legrace.

Trumf GLS? Zmatený řidič

Například řidič společnosti GLS byl poměrně na štíru s orientací. Fakt, že dlouho bloudil, měl přitom paradoxně zásadní podíl na tom, že GLS test vyhrála. Oproti konkurenci si totiž balík od adresáta vyzvedl velmi pozdě - až o půl šesté večer.

Druhého dne GLS balík doručila ve srovnatelnou hodinu jako ostatní přepravci. Výsledný čas byl tak u GLS nejlepší ze všech. Pokud se někomu zdá, že se tu otíráme o objektivnost hodnocení našeho testu, má dobrý postřeh.

Řidič GLS navíc redakci nezanechal žádnou fakturu, i o tom jsme už psali v grafice. Stejně jako to, že řidič DPD si nechal odjet zákazníka bez placení. Naštěstí Aktuálně.cz není žádný šejdíř.

Nejvíc se nám ale líbil řidič společnosti, která z hodnocených přepravců skončila poslední.

Jestli to bude na internetu, tak tě žaluju

"Jestli to bude na internetu, tak tě žaluju," zavrčel řidič společnosti Toptrans, když na něj zákazník po předávce balíku vytáhl foťák. Jinak to byl ale zdatný řidič, který trefil napoprvé. Tento jinak bodrý chlapík také sám navrhnul fotku, kterou si můžete prohlédnout v naší grafice.

Za zmínku stojí i natáčení videa. Když večer v hospodě domluvíte komparz a interiéry, je dobré počítat s tím, že "ne" někdy skutečně znamená ne. Hlavní hrdina, o kterého Aktuálně.cz stálo, je tak ve filmu jen slyšet. Naštěstí má nerozlučného kamaráda, který jeho "štěk" profesionálně sehrál. Oběma tímto děkujeme, stejně jako vystupujícím slepicím.

A nakonec jeden paralelní test. Naše redakce zkoumala, jak se může rozbít vajíčko v balení obloženém senem uvnitř pevné kartonové krabice označené nápisem "křehké". Podařilo se až při volném pádu z výše hlavy dospělého člověka.

 

Právě se děje

Další zprávy