Pošta letos koupí přes 400 aut na plyn za 200 milionů

Karel Toman
1. 3. 2012 16:15
Pořízení aut na operativní leasing je součástí plánu investic za 2,3 miliardy korun
Foto: Radek Pecák

Praha - Česká pošta chce letos zase ve velkém nakupovat auta. Na leasing se chystá pořídit přes 400 vozů na zemní plyn.

"V současné době probíhá zadávací řízení s označením Operativní leasing - lehká užitková vozidla - 412 ks," sdělila deníku Aktuálně.cz mluvčí České pošty Marta Selicharová.

Leasing je na pět let a jeho předmětem je dodávka 230 kusů užitkových aut s objemem nákladových prostor kolem deseti metrů krychlových a 182 kusů malých užitkových vozů. Podle Selicharové přijdou na 200 milionů korun.

Pošta chce letos utratit 2,3 miliardy

"Budou uzavřeny dvě smlouvy, které pokryjí shora definované části. Automobily budou s pohonem na stlačený zemní plyn (CNG). Bude se jednat o full service operativní leasing s veškerými potřebnými službami," upřesnila mluvčí Selicharová.

Nákup aut je součástí investičního plánu na rok 2012, který dosahuje výše 2,3 miliardy korun a je tak oproti loňsku dvakrát tak velký.

Investice do obnovy aut, i když velká, bude letos svého druhu v menšině. Spíš než do obnovy stávajícího zařízení chce totiž pošta investovat do rozvojových projektů a celkové modernizace.

"Jde například o investice do nových dep nebo balíkových a listovních třídicích strojů," upřesnila Selicharová, že peníze půjdou i do pokračujícího plánu optimalizace poštovní sítě.

Podrobnosti o dalších chystaných tendrech ale Pošta prozradit nechce.

S velkými tendry má Pošta potíže

"V této chvíli není možné sdělit, jaké tendry v rámci investičního plánu připravujeme. A to vzhledem k naší konkurenci a také k budoucím účastníkům těchto tendrů. Česká pošta ale vždy postupuje podle zákona o zadávání veřejných zakázek," dodala.

Není však jasné, zda se Poště všechny investice podaří uskutečnit. Státní podnik má totiž opakovaně potíže s výběrovými řízeními. Antimonopolní úřad zastavil jak její předchozí tendr na dodávky, tak soutěž na výstavbu logistických center. Každá byla v hodnotě kolem 300 milionů korun.

Česká pošta je největší zaměstnavatel v zemi, pracuje pro ni přes 30 tisíc lidí a provozuje téměř 3400 poboček. Postupně ale zeštíhluje, vloni propustila přes 1500 lidí a chystá se také výrazně omezit počet svých venkovských poboček. 

Loňské tržby podniku přesáhly 20 miliard korun, v prosinci odhadovala Pošta svůj zisk za rok 2011 na úrovni 200 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy