Příští rok si můžete koupit VIP espézetku. Víme jak

Karel Toman
27. 2. 2012 16:10
Za deset tisíc můžete mít na registračních značkách auta jméno nebo název firmy
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Od příštího roku by si mohli řidiči kupovat VIP espézetky za hotové. Počítá s tím novela zákona z dílny ministerstva dopravy, která jde právě do vlády.

Deníku Insider, který o tom informuje ve svém pondělním vydání, to řekl mluvčí ministerstva Martin Novák.

"Ministerstvo dopravy připravilo novelizaci příslušného zákona, která by umožnila mít takzvané značky na přání," na vládu novela dorazí každou chvíli, protože podle plánu má odejít do konce února, řekl Novák.

Systém má skončit s úplatky

"Vycházíme tím vstříc lidem, kteří znají systém přidělování značek ze zahraničí a rádi by měli něco podobného i u nás. Souvisí s tím ale i snaha zabránit korupci na jednotlivých obecních úřadech a magistrátech. Není třeba si něco nalhávat, vskutku k tomu docházelo," upřesnil mluvčí.

Každý, kdo by chtěl mít svou registrační značku, by o to napříště mohl požádat na příslušném obecním úřadu, kam by registračně spadal. Ten by mu potom do 15 dnů od uhrazení správního poplatku značku vydal.

Značka by se měla skládat ze sedmi až osmi znaků, tvořit ji budou písmena, číslice a kombinace obou znaků. Žádné dodatečné omezení nová pravidla nezavádějí, značka nemusí povinně začínat ani končit písmenem nebo číslem. Padá tak i rozlišování podle měst či krajů. Značka tak bude moci mít skoro libovolný tvar.

Lidé si tak mohou sestavit značku třeba v podobě svého jména či příjmení, nebo názvu firmy. Povolovány ale nebudou vulgarismy nebo slova s rasistickým podtextem.

Na konci této galerie si povšimněte, že ministr Pavel Dobeš (VV) míří novelou i do vlastních stranických řad

Ministr Pavel Dobeš je přesvědčen, že se tím mimo jiné usnadní život těm řidičům, kteří měli z nějakého důvodu pocit, že jsou třeba v Praze diskriminováni proto, že přijeli z Brna či naopak.

"Zpoplatněna bude jedna tabulka částkou pět tisíc korun," tvrdí mluvčí Novák. Značka na přání tak motocyklistu přijde na pět tisíc, dvě značky na auto na deset tisíc, a v některých případech, kdy auto u některých nosičů kol potřebuje ještě třetí značku, zaplatí řidič 15 tisíc.

Změnit se musí i dopravní registr

"Pokud to schválí vláda, projde to hladce přes sněmovnu a senát, a podepíše to prezident, pak počítáme s tím, že  novelizace by mohla nastat od začátku příštího roku," řekl mluvčí Novák. Původně měla novela vplatit už v létě. Norma ale nabrala zpoždění. V platnost vejde šest měsíců po vydání ve sbírce zákonů.

Nebude to ale podle něj jednoduché. "Musíme to provázat s novým registrem vozidel. Ten je v současnosti spravován ministerstvem vnitra a je natolik zaostalý, že rozšíření o tuto novou funkci neumožňuje. Proto v souvislosti s novelou vytváříme i nový registr," vysvětluje mluvčí.

Peníze za značky na přání jsou koncipovány jako správní poplatek a zůstanou tudíž v rozpočtech obcí. O kolik si obce ročně přilepší, ministerstvo nedokáže odhadnout, předpokládá ale, že po úvodní vlně zájem o nové značky a tudíž i příjmy z nich opadnou.

Vizitka politiků a pirátů silnic

Přestože jejich legální přidělování zákon neumožňuje, jsou VIP espézetky v Česku velmi rozšířené nejen mezi podnikateli, ale i mezi politiky. SPZ vozu brněnského primátora Romana Onderky má koncovku 0001, značky jeho náměstků 0002 a 0003, upozornil vloni časopis Instinkt.

"Zkrátka na mě vyšly. Ale myslím, že to je důstojná reprezentace kraje," vysvětlil tehdy pro časopis jihočeský hejtman Jiří Zimola čtyři jedničky na značce svého auta. VIP značky mají i ostravský hejtman Jaroslav Palas a primátor Petr Kajnar, stejně jako známý pirát D1, developer Aleš Trpišovský.

 

Právě se děje

Další zprávy