PSA Peugeot Citroën krouží kolem General Motors

ČTK ČTK, Věra Tůmová
22. 2. 2012 12:20
Výsledkem nemá být fúze, ale "speciální partnerství", píší světová média

Paříž - Francouzská automobilka PSA Peugeot Citroën je podle médií v pokročilé fázi jednání o alianci s americkou automobilkou General Motors.

PSA, která je druhým největším výrobcem aut v Evropě, jednání o možné spolupráci a alianci potvrdila, odmítla jmenovat partnera, se kterým jedná. Francouzský ministr práce Xavier Bertrand k tomu nejnověji podle agentury AFP řekl, že PSA s GM jednají o "strategickém partnerství".

O jednání s GM informovaly francouzský internetový list LaTribune.fr a Financial Times s odvoláním na blíže neurčené zdroje. Upozornily však, že strany nejednají o fúzi.

"V souvislosti se strategií globalizace a zlepšováním provozní výkonnosti se PSA Peugeot Citroën poohlíží po potenciální spolupráci a spojenectví," uvedla firma v prohlášení. "Jednání se vedou, ale v této fázi není jisté, zda výsledkem bude nějaká dohoda."

Speciální partnerství

Francouzský list LaTribune.fr uvedl, že PSA je ve velmi pokročilé fázi jednání s GM. Mluvčí GM Kelly Cusinatová odmítla jednání s PSA komentovat, pouze uvedla, že GM běžně jedná s dalšími firmami v odvětví. Podle listu jednání začala před několika měsíci a přesahují současná výrobní partnerství, která má PSA s automobilkami Ford, Toyota a BMW.

Podívejte se na novinky, které přinese ženevský autosalón:

"Vedení skupiny mě v úterý večer informovalo o těchto jednáních o strategickém partnerství," řekl ministr Bertrand ve vysílání francouzského rozhlasu Europe 1.

Generální ředitel společnosti PSA Philippe Varin podle něj soudí, že jde o "dobrou zprávu pro skupinu, protože to umožní snížit výrobní náklady automobilů". To, zda půjde o fúzi nebo alianci, ale ministr nesdělil.

Jakoukoliv dohodu by musela schválit rodina Peugeotů, která vlastní ve francouzské automobilce 30,9 procenta akciového kapitálu a 48,3 procenta hlasovacích práv, dodal list. Pokud by dohoda byla dokončena, bude zřejmě oznámena na ženevském autosalonu na začátku března.

Financial Times na svých internetových stránkách rovněž uvedl, že firmy jsou v pokročilé fáze jednání o alianci. Podle FT chtějí firmy spojit síly ve výrobě aut a komponentů v Evropě.

Pokud bude dohoda uzavřena, měly by Peugeot a evropská firma Opel/Vauxhall, která patří GM, společně vyvíjet motory, převodovky i celé automobily, které by pak prodávaly pod vlastní značkou. Aliance však nebude fúzí a zřejmě nebude zahrnovat výměnu akcií.

PSA i Opel se potýkají se ztrátami kvůli poklesu prodeje aut v Evropě, nadměrné kapacitě a cenové konkurenci. Obě firmy restrukturalizují své operace, aby se vymanily ze ztrát, napsala agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy