Češi šetří i na dovolených, zkracují cesty do ciziny

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
21. 2. 2012 16:33
Průměrná doba zahraniční dovolené se podle pojišťovny zkrátila na devět dnů
Na pláži
Na pláži | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Zatímco v roce 2010 trávili čeští turisté v cizině v průměru 10,4 dne, v roce minulém průměrná doba zahraniční dovolené činila už jen devět dní. Alespoň podle statistik Evropské cestovní pojišťovny.

Nejoblíbenější destinací zůstává Chorvatsko. Egypt vloni druhé místo neobhájil. Jeho popularita upadá kvůli neklidné situaci v zemi, takže o druhou příčku bojují Turecko s Bulharskem.

S nestabilitou v oblíbených destinacích jako je Egypt či Řecko se také snižuje počet lidí, kteří jsou ochotni za zájezdy platit dlouho dopředu, zdůrazňuje také Cestovní kancelář Fischer.

Klesá tak zájem o koupi dovolených na takzvaný first moment a cestovní kanceláře naopak letos očekávají zvýšený zájem o last moment dovolené.

Dalším trendem v cestovním ruchu je podle Evropské cestovní pojišťovny i značný tlak na cenu, což má za následek kromě zkracování dovolených i nárůst individuální dopravy.

To dokládají i výsledky letiště Praha, na kterém charterové lety v minulém roce poklesly o pět procent, zatímco počet odbavených pasažérů mírně rostl.

 

Právě se děje

Další zprávy