Turistů ze Západu u nás ubývá, naopak přijíždějí Asiaté

Radek Pecák Radek Pecák
20. 2. 2012 9:09
Do Česka nyní přijíždí méně Britů, než bylo dříve obvyklé
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Zdaleka nejvíce zahraničních turistů do Česka přijíždí ze sousedního Německa. Vyplývá to ze statistik Českého statistického úřadu a Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Na druhé místo se vloni dostali Rusové, kterých v porovnání s rokem 2010 přibylo 37 procent a jejichž počet výrazně přesáhl půl milionu. Třetí v žebříčku jsou Poláci, čtvrtí Slováci a pátí Italové.

Ti společně s Brity vyklidili pozice na špici žebříčku. To je podle viceprezidenta Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomia Okamury poněkud škoda, protože tito turisté patří k těm solventnějším, na rozdíl od Poláků a Slováků, kteří je na jejich pozici vystřídali.

"Pro to, abychom více nastartovali dynamiku nárůstu příjezdů solventních západních národností, by bylo potřeba především zatraktivnit turistickou infrastrukturu v českých regionech (např. gastronomické speciality, vhodná ubytovací zařízení, dopravní infrastruktura, unikátní turistické produkty atd.). V současnosti se totiž 65 % všech zahraničních turistů koncentruje pouze do Prahy, což je neuvěřitelný nepoměr vůči regionům," domnívá se Okamura.

Zájem o Česko byl vloni nadprůměrný

Přesto byl loňský rok z hlediska turistického ruchu pro Českou republiku velice příznivý. Počet příjezdů zahraničních turistů do ČR se totiž meziročně zvýšil o 8 %.

Podívejte se na jeden klasický výlet pro zahraniční turisty:

Stále větší zájem o návštěvu Česka mají turisté ze vzdálených zemí světa. Nejvyšší meziroční nárůst ze všech národností světa, které k nám jezdí, byl zaznamenán kromě Ruska u asijských států.

Z Číny k nám v loňském roce přijelo přes 108 tisíc turistů, což je nárůst o 37 %, zvýšení o 23 % nastalo u návštěvníků z Jižní Korey (96 tisíc). Přesto mezi asijskými turisty stále vedou Japonci (122 tisíc osob), i když jejich počet vloni oproti roku 2010 klesl o osm procent.

Podle údajů Světové turistické organizace (UNWTO) byl vloni nárůst počtu příjezdů zahraničních turistů na celém světě 4,4 %.

 

Právě se děje

Další zprávy