Aeroholding je za loňský rok v plusu 300 milionů korun

Ekonomika Ekonomika
17. 2. 2012 9:19
Závislost dceřiných firem na Českých aeroliniích se snižuje
Letiště Praha také vloni vydělalo téměř miliardu korun
Letiště Praha také vloni vydělalo téměř miliardu korun | Foto: Vojtěch Marek

Praha - České areolinie za loňský rok prodělaly předběžně zhruba tři sta milionů korun, ale Český Aeroholding, který vznikl loni v polovině března, vykázal za loňský rok hrubý zisk 306 milionů korun.

O předběžných neauditovaných výsledcích informoval deník E15. "Zisk plyne především z pronajímání nemovitostí letišti, sdílených služeb pro dceřiné firmy holdingu nebo pronajímání komerčních prostor obchodníkům," řekl deníku ředitel aeroholdingu Miroslav Dvořák.

Samo Letiště Praha docílilo podobného zisku jako v předloňském roce, tedy kolem miliardy korun.

Podle Dvořáka chce aeroholding zisk použít na nákup dceřiných společností Českých aerolinií, které jsou do holdingu postupně začleňovány. Pod novou státní skupinu už patří charterová letecká společnost Holidays Czech Airlines, firma pro odbavení cestujících a letadel Czech Airlines Handling a personální poradce a call centrum CSA Services. Aeroholding za ně zaplatil Českým aeroliniím zhruba 1,3 miliardy korun.

Na nákup dcer nebude třeba úvěr

Nyní se připravuje nákup údržbové společnosti Czech Airlines Technics a poté převod akcií samotných ČSA a také Letiště Praha. Holding na nákup použije vlastní prostředky, nebude tedy potřebovat úvěr, jak se původně uvažovalo.

"Vypadá to, že to zvládneme sami," řekl ředitel E15.

Prodej majetku ČSA má odvrátit bankrot národního leteckého přepravce, čímž mají být zajištěny i výkony na letišti. Pokud by přece jenom přišel krach pravidelné dopravy ČSA, budou zachráněny alespoň nejvýnosnější činnosti, které díky aeroholdingu nespadnou do konkurzní podstaty aerolinií, řekl deníku Dvořák.

Všem dceřiným společnostem Českých Aerolinií, se loni podle předběžných neauditovaných výsledků podařilo dostat do černých čísel. Nejlépe si vedla společnost pro odbavení cestujících a letadel Czech Airlines Handling, jejíž zisk před zdaněním činí téměř 32 milionů korun.

Podívejte se na provoz na ruzyňském letišti:

Závislost na ČSA se snižuje

Podle Dvořáka se dceřiným firmám daří snižovat závislost na Českých aeroliniích, u odbavení klesl podíl ČSA za poslední tři roky z 80 na 60 procent.

U dalších firem ze skupiny je zisk v řádu milionů, píše E15. Společnost pro nepravidelnou dopravu Holidays Czech Airlines, která vznikla předloni v listopadu, vydělala za loňský rok 2,1 milionu korun před zdaněním. Za rok 2010 měly Holidays ztrátu 28 milionů Kč.

Loni vydělala i údržba pod hlavičkou Czech Airlines Technics. Z předloňské ztráty přes 44 milionů korun se dostala do hrubého zisku 4,3 milionu Kč. Lepšímu výsledku zabránily podle Dvořáka neuvážené nákupy náhradních dílů z minulých let. Personálně-poradenská firma a call centrum CSA Services hospodařila loni se ziskem 2,5 milionu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy