Hledají se zájemci o modernizaci trati Rokycany-Plzeň

ČTK ČTK
16. 2. 2012 13:56
Délka úseku, který se bude budovat tři roky, je přes 21 kilometrů
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha  - V posledním květnovém týdnu by měl být znám vítěz výběrového řízení na modernizaci železniční trati Rokycany-Plzeň.

Zakázku již vypsala Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Odhadovaná hodnota zakázky, kterou již na počátku února schválila vláda, přesahuje 7,53 miliardy korun bez daně z přidané hodnoty (DPH).

Firmy se o zakázku mohou ucházet do 23. května, obálky s jejich nabídkami budou otevřeny následující den. Vyplývá to z informací zveřejněných na portálu veřejných zakázek.

"Očekáváme velký zájem, my tomu říkáme investiční akce desetiletí na železnici," řekl mluvčí SŽDC Pavel Halla. Takto velkou zakázku podle něj jeho organizace ještě nevypisovala. V zadávacích podmínkách je mimo jiné to, že jsou firmy schopné zakázku technologicky zvládnout, část stavby musí vítěz tendru provádět pouze vlastními kapacitami tak, aby například nedocházelo k přeprodávání zakázek subdodavatelům.

Podívejte se, jak se modernizoval jiný úsek železnice:

Stavba by podle Hally měla započít ještě letos, podle portálu veřejných zakázek je doba prací odhadovaná na 38 měsíců. Trať určená k modernizaci měří zhruba 21,2 kilometru. Úprava zahrnuje mimo jiné dvě přeložky dílčích úseků tratě, železniční stanici Ejpovice a Chrást u Plzně, včetně zastávky Klabava a Plzeň Doubravka.

Úsek Rokycany-Plzeň je součástí III. železničního koridoru z Prahy přes Plzeň do Chebu. Po zahájení modernizace tratě Rokycany-Plzeň už zbude poslední velká etapa z Prahy do Berouna. Evropská unie by se na financování zakázky mohla podílet až 77 procenty.

 

Právě se děje

Další zprávy