Společnost Czech Connect Airlines hlásí insolvenci

ČTK ČTK
13. 2. 2012 15:40
Firma zajišťovala charterové lety z mošnovského letiště
Letadla společnosti Czech Connect Airlines
Letadla společnosti Czech Connect Airlines | Foto: CCA

Ostrava - Letecká společnost Czech Connect Airlines, která sídlí na Letišti Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově na Novojičínsku, podala sama na sebe návrh na insolvenční řízení.

Domáhá se rozhodnutí o úpadku a povolení reorganizace, odůvodňuje to platební neschopností a předlužením společnosti.

Společnost na sebe podala návrh na insolvenční řízení už v lednu. Krajský soud ho ale kvůli formálním nedostatkům zamítl.

V insolvenčním návrhu společnost uvádí, že k 10. únoru měla 294 věřitelů, z nichž 80 jsou současní a bývalí zaměstnanci. Vůči svým zaměstnancům má nesplacené závazky 3,4 milionu korun a vůči ostatním věřitelům celkem 218,9 milionu korun. U závazků v celkové výši nejméně 82 milionů je v prodlení déle než 30 dnů po lhůtě splatnosti.

Z návrhu vyplývá, že společnost dluží například více než milion korun Všeobecné zdravotní pojišťovně, přes 22 milionů korun ostravskému spotřebnímu a úvěrovému družstvu Unibon a více než milion amerických dolarů německé firmě za neuhrazené leasingové splátky za letadlo.

Platby podstatné části závazků podle insolvenčního návrhu dlužník zastavil letos 20. ledna, kdy jeho letadlo letělo naposledy.

Loni firma létala z několika českých letišť do Moskvy, Petrohradu, Jekatěrinburgu a Rostova na Donu. Czech Connect Airlines do konce roku 2010 působila pod názvem Central Charter Airlines a zabývala se výhradně charterovou přepravou.

Od loňského ledna společnost změnila jméno a začala provozovat i spojení na více linkách mezi českými a ruskými městy. Z mošnovského letiště firma zajišťovala pouze charterové lety.

 

Právě se děje

Další zprávy