Ceny benzinu opět zamíří k rekordu, může za to i mráz

Tereza Holanová Tereza Holanová
13. 2. 2012 15:50
Po dvou týdnech mírného zlevňování má cena pohonných hmot zase růst

Praha - Ceny pohonných hmot v následujících dnech pravděpodobně dosáhnou na nový rekord. Po dvou týdnech mírného zlevňování by ceny měly opět růst.

Důvodem je hlavně rostoucí cena ropy na světových trzích. Ta se minulý týden dostala na burze v Rotterdamu na své půlroční maximum.

"Od rekordních hodnot jsou současné ceny nedaleko. Benzinu a naftě stačí vzrůst zhruba o patnáct haléřů a dostanou se na svůj nový rekord," upozorňuje analytik Společenství čerpacích stanic Vlado Výborný.

Nepomáhá podle něj ani skutečnost, že koruna vůči dolaru již čtvrtým týdnem posiluje. Zpevňující koruna nákupy paliv, které se obchodují v dolarech, zlevnila. Pohyb cen ropy nahoru byl nicméně příliš prudký, aby jej koruna zvládla vykompenzovat.

Ceny benzinu a nafty v uplynulém týdnu klesly podle statistiky společnosti CCS jen drobně. Benzin zlevnil o sedm haléřů na 35,84 koruny za litr, nafta stála v průměru 36,52 koruny za litr, což je o šest haléřů méně.

"Ceny pohonných hmot se tak drží jen těsně pod svými historickými maximy, kterých dosáhly 21. ledna," doplňuje Výborný.

Zatím nejvyšší ceny, na něž pohonné hmoty dosáhly, činily v případě benzinu 36 korun, u nafty 36,71 koruny za litr.

Za zdražení může i mráz

Hlavní příčinou zdražení jsou podle analytiků rostoucí ceny paliv. V uplynulých dvou týdnech vzrostla ropa Brent až na 118 dolarů za barel, což je nejvíce od loňského července. "Nebyl tu přitom žádný zásadní faktor, který by zdražení způsobil," říká analytik Výborný s tím, že hlavní roli tak sehrálo několik menších vlivů.

Mezi ty patří pozitivní nálada na trzích, očekávání, že Řecko přistoupí na další škrty ve státním sektoru, optimistické zprávy o americké nezaměstnanosti.

Z negativních zpráv se na zdražení projevily především napjaté vztahy EU a USA s Íránem a mrazivé počasí v Evropě. To částečně zablokovalo tankerovou dopravu ropy a dalších paliv po evropských řekách a zvýšilo poptávku po topných olejích.

Uvedené faktory budou v následujících dnech tlačit na ceny u českých čerpacích stanic, myslí si také analytik společnosti Colosseum Petr Čermák. "Růst cen by se mohl pohybovat až v řádech desetihaléřů," očekává.


 

Právě se děje

Další zprávy