Benzin i nafta dál mírně zlevňují

Ekonomika Ekonomika, Věra Tůmová
10. 2. 2012 9:30
Ceny pohonných hmot se vydaly o dalších pár haléřů směrem dolů
Foto: Reuters

Praha - Minulý týden byl ve znamení mírného poklesu cen pohonných hmot, kromě LPG. Jak benzin, tak i nafta podle aktuálních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) zlevnily o několik haléřů. Plyn LPG nepatrně zdražil.

Dramatickému zdražování pohonných hmot vždy o pár desítek haléřů na konci ledna je tak prozatím konec.

Natural 95, který je na českém trhu nejprodávanější, zlevnil o sedm haléřů na průměrných 36,14 korun za litr. Ještě výrazněji poklesla cena motorové nafty, a to o deset haléřů. Řidiči ji tak v průměru kupovali za 36,72 korun na litr. Benzin Speciál zlevnil jen o dva haléře na 35,21 koruny za litr.

Jediné zdražování, a o to o pouhý haléř, se tak v uplynulém týdnu konalo jen u cen plynu LPG. Ten stál v průměru 17,51 koruny za litr.

Dlouhodobým sledováním cen pohonných hmot se zabývá rovněž společnost CCS. Ta první únorové pondělí oznámila, že po dramatickém růstu cen o desítky haléřů v posledních lednových dnech se zvyšování cen benzínu a nafty zastavilo.

Natural 95 v Česku podle CCS v průměru zlevnil o 8 haléřů na 35,92 koruny za litr, nafta zlevnila o 4 haléře na 36,65 koruny za litr.

Výraznějšímu zlevňování cen pohonných hmot brání podle analytika Petra Čermáka ze společnosti Colosseum především růst distribučních marží, které se vyšplhaly na nadprůměrné úrovně. V dalších dnech by se podle něj měly distribuční marže snížit a ceny pohonných hmot by měly pak stagnovat.

Navštívili jsme čerpací stanice, které pokutovala ČOI:

Stagnaci cen očekává také analytik Společenství čerpacích stanic Vlado Výborný. "Vliv posilující koruny na ceny benzinu a nafty vyruší zdražení ropy a vyšší ceny na rotterdamské burze," poznamenal pro ČTK.
 

 

Právě se děje

Další zprávy