Bitva o pozemky rozhodne, zda bude Brno brzdit vlaky

Tereza Holanová Tereza Holanová
9. 2. 2012 15:25
Občanské sdružení varuje před prodejem drážních pozemků. Zatím nic nechystáme, brání se ČD.
Foto: Aktuálně.cz

Brno - Brněnská občanská iniciativa a České dráhy spustily názorovou přestřelku, v níž jde o to, kdo získá pozemky v okolí hlavního nádraží moravské metropole. Nepřímo se ale také rozhoduje, zda úzké hrdlo koridoru Berlín - Vídeň, tedy nádraží v Brně, bude do budoucna dál brzdou mezinárodního vlakového provozu.

Parcely v okolí nádraží patří Českým drahám, které je ovšem nevyužívají a rády by je prodaly. Jak zástupci brněnského občanské koalice Nádraží v centru zjistili, novým majitelem by se měla stát společnost, které České dráhy aktuálně areál pronajímají, tedy Brno New station Development.

Prodej pozemků však může podle tvrzení Brňanů narušit rekonstrukci nádraží, které leží na důležitém koridoru a dlouhodobě zpomaluje mezinárodní spoje. Zatím nejlevnější varianta totiž počítá s posunutím kolejí právě na místo volných pozemků.

Brňáci: Máme důkaz

České dráhy se chystají prodat pozemky na brněnském nádraží, varují zástupci občanské koalice Nádraží v centru. Podobný krok podle nich znemožní modernizaci hlavní stanice.

Státní podnik se však brání. "O žádném prodeji jsme zatím nejednali," vzkázal jejich mluvčí Radim Joklík.

Jak členové občanského sdružení upozorňují, České dráhy se plánují zbavit všech pozemků, které na hlavním brněnském nádraží nevyužívají pro vlakovou dopravu. Jedná se o volné prostory, kde v současné době nic nestojí.

"Všechny je hodlá skoupit firma Brno New station Development," uvádí jeden z kritiků Matěj Hollan a odvolává se na návrh smlouvy mezi oběma společnostmi. Tu sdružení před několika dny získalo od zdroje, jehož jméno nechce zveřejnit.

Konečný dokument sdružení k dispozici nemá. Ten se však od návrhu nijak zásadně neliší, říká Hollan a doplňuje, že před několika dny žádost o nahlédnutí do smlouvy podal - České dráhy nyní mají na zveřejnění dokumentu podle zákona o svobodném přístupu k informacím patnáct dní.

Prodej znemožní modernizaci

Pokud k prodeji pozemku skutečně dojde, nebude možné provést modernizaci brněnského nádraží tak, jak navrhuje Brněnská občanská koalice. Ta ve čtvrtek představila vlastní variantu, která má stát o polovinu méně než diskutované odsunutí nádraží o 700 metrů na jih.

Podle alternativního plánu má dojít k umístění nádražních budov pod zem, posunutí kolejí na jih a obklopením nástupišť větším množstvím zeleně.

Pokud pozemky v okolí současné nádražní stavby České dráhy prodají, budou Brňákům tyto parcely chybět, zdůrazňují zástupci sdružení. Zástupci Brno New Station Development totiž již dříve oznámili, že chtějí areál zastavět byty nebo administrativními budovami.

Správce prodej nedoporučuje

Mluvčí Českých drah označil debatu o možném prodeji pozemků za vyhrocenou a nesmyslnou. Podle Joklíka se parcely pouze řadí mezi nepotřebná aktiva, která České dráhy vyčlenily pro případný prodej. "Je to zbytný majetek, pouze stojí peníze a nevydělává," komentuje mluvčí pro Aktuálně.cz.

Aby k prodeji skutečně došlo, nestačí pouze rozhodnutí Českých drah. Vzhledem k tomu, že se jedná o státní podnik, je nutný souhlas vlády, návrh musí také schválit valná hromada skupiny.

Kromě toho je třeba požádat Správu železničních a dopravních cest (SŽDC) o stanovisko. To už České dráhy učinily a jak řekl Aktuálně.cz mluvčí SŽDC Pavel Halla, státní správce se chystá prodej nedoporučit. "Nemůžeme říct, že dráhy tyto pozemky nebudou potřebovat," vysvětluje Halla.

Podobný případ? Nepotřebných pozemků se České dráhy snaží zbavit i v okolí Masarykova nádraží v Praze:

Názor SŽDC má však pro vládu pouze poradní charakter - politici tedy mají pravomoc prodej schválit. Následně musí ovšem podepsat, že se seznámili s postojem správce železnice. "Ke stanovisku SŽDC určitě přihlédneme," reaguje mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák.

Tento problém by ale neměl vůbec nastat. "V případě, že se ukáže, že vyčleněné pozemky mohou v budoucnu sloužit k dalšímu rozšíření a přestavbě brněnského nádraží, nebudou prodány," sdělil totiž ve čtvrtek Joklík.

 

Právě se děje

Další zprávy