Nečas: Vláda by neměla reagovat na vysoké ceny benzinu

ČTK ČTK
2. 2. 2012 18:15
Analytici odhadují, že cena pohonných hmot začne klesat
Tak za kolik? Ilustrační snímek.
Tak za kolik? Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Premiér Petr Nečas (ODS) je proti tomu, aby vláda reagovala na aktuální vývoj cen pohonných hmot. Například snížení spotřební daně by podle něj znamenalo výpadek příjmů státního rozpočtu.

Podle něho není ani zaručeno, že by nižší daň snížila i cenu benzínu a nafty a že by vyšší prodej vyrovnal propad výběru daně. Nečas to řekl ve čtvrtek při sněmovních interpelacích.

Jako jeden z argumentů použil Nečas prognóz analytiků, podle nichž by konečná cena pohonných hmot mohla začít klesat. Podle něj se tak jen z důvodu poklesu ceny ropy a kurzového vývoje otevírá prostor pro pokles ceny o víc než korunu za litr.

Také mezinárodní srovnání cen podle něj není tak nepříznivé pro ČR, jak se tvrdí. "Z okolních států má levnější pohonné hmoty pouze Rakousko a Polsko," řekl.

Prohlásil také, že i v případě nejvyššího cenového rozdílu nafty mezi ČR a Polskem ušetří motoristé na jedné průměrné nádrži 150 korun. "Vyplatí se to tedy pouze těm, kteří bydlí v naprosté a bezprostřední blízkosti hranic s Polskem," tvrdí Nečas.

"Z tohoto důvodu je dopad na poptávku po pohonných hmotách v Česku minimální," dodal. Podotkl také, že řada zemí zvažuje zvýšit spotřební daně z pohonných hmot.

Připomněl také, že od příštího roku klesne základní sazba daně z přidané hodnoty z 20 na 17,5 procenta, což na celkové ceně vytvoří prostor o zlevnění až o 70 haléřů na litr.

Také snížení spotřební daně by podle něj nepomohlo. Pokud by daň klesla o korunu, jak aktuálně navrhuje ČSSD, nevedlo by to k nárůstu prodejů o desetinu a pro stát by to znamenalo výpadek dvou až čtyř miliard korun. "Pokles ceny není zaručen snížením spotřební daně a není také zaručeno, že jistý výpadek příjmů státního rozpočtu by byl vykompenzován zvýšeným objemem prodaných ropných produktů," dodal Nečas.

Ceny pohonných hmot v poslední době rekordně rostly. Podle posledních údajů společnosti CCS z počátku tohoto týdne se už ale zdražování zastavilo a ceny klesly řádově o haléře. Přesto cena litru Naturalu překročila na některých místech 36 korun. Ještě před rokem byla cena o zhruba tři koruny nižší.

 

Právě se děje

Další zprávy