Nejmladší dcera ČSA se vloni přehoupla do mírného zisku

Karel Toman
2. 2. 2012 7:00
Czech Airlines Technics si našly nové klienty a na jaře vstoupí do Aeroholdingu

Praha -"Nejmladší dcera" Českých aerolinií, společnost Czech Airlines Technics, se dostala ze ztráty. Deníku Aktuálně.cz to potvrdilo vedení Českého aeroholdingu.

"Je více než pravděpodobné, že v roce 2011 se Czech Airlines Technics podařilo dosáhnout vyrovnaného hospodářského výsledku, a to je velmi dobrá zpráva," připustil šéf Českého aeroholdingu Miroslav Dvořák. "Jsou dalším živým příkladem toho, že samostatné fungování jednotlivých byznysů má smysl," dodal.

Konkrétní čísla Czech Airlines Technics ani ostatních dceřiných společností nechtěl prozradit, protože loňský rok ještě není účetně uzavřen. Podle informací  Aktuálně.cz by se v případě Czech Airlines Technics mohlo jednat o takzvanou "černou nulu" případně o zisk v jednotkách milionů korun.

Nárůst externích zakázek Czech Airlines Technics připustila i tisková mluvčí společnosti Hana Hejsková, podle které je jedním z důvodů úspěchu firmy fakt, že si našla nové klienty.

"Předpokládáme, že zakázky v oblasti těžké údržby pro jiné firmy než České aerolinie či HOLIDAYS Czech Airlines by na jaře 2012 mohly tvořit více než polovinu výnosů z této činnosti."  

Hangár Czech Airlines Technics je dnes naplněný letadly. Kromě péče o vlastní letadla ČSA a HOLIDAYS Czech Airlines se totiž  Czech Airlines Technics daří zajišťovat velký objem práce od externích klientů.

Na jaře firma vstoupí do aeroholdingu

Už teď má firma podle informací Aktuálně.cz zakázky až do konce dubna. Letadla si k ní v těchto dnech dávají opravit nebo prohlédnout aerolinky  jako Air Berlin, TUIFLY nebo ArkeFly.

Mechanici Czech Airlines Technics navíc neopravují jenom doma v hangáru. Na takzvanou traťovou údržbu jsou vysíláni i jinam. Naposledy třeba do islandského Keflavíku, kde  byla ve službě dvě letadla HOLIDAYS Czech Airlines i s posádkami. Zajišťují také technickou podporu v arménském Jerevanu u firmy Armavia, pro kterou létají dva z  bývalých Boeingů ČSA.  Mechanici na letech doprovází i hokejisty HC Lev Poprad a účastní se nejrůznějších speciálních zakázek.

Připomeňte si, s kým a proč ČSA od loňska létají do Abú Dhabí a zpět

Czech Airlines Technics se z Českých aerolinií vyčlenila v srpnu 2010 jako poslední ze všech dcer Skupiny České aerolinie a její  hospodaření bylo zpočátku ztrátové. V roce 2011 se jim  však podařilo ze ztráty dostat. 

Očekává se, že Czech Airlines Technics  jako poslední z  dcer ČSA vstoupí ještě v tomto čtvrtletí do Českého aeroholdingu. České aerolinie potom budou následovat. Cílem Českého aeroholdingu jsou úspory nákladů za služby jako třeba IT, účetnictví anebo nakupování zboží. Podnikat ale mají jednotlivé firmy holdingu samostatně.

 

Právě se děje

Další zprávy