Zase rekord, cena nafty se blíží k 37 korunám za litr

ČTK ČTK, Věra Tůmová
27. 1. 2012 9:40
Za litr benzinu už zaplatíte přes 36 korun, za naftu skoro 37 korun
Foto: Reuters

Praha - Na nové rekordní hodnoty se už zase dostaly v minulém týdnu ceny pohonných hmot v Česku. Výrazný nárůst ceny se přitom projevil jak u benzinu, tak i u motorové nafty. Vyplývá to ze statistik Českého statistického úřadu.

Nejprodávanější benzin Natural 95 podražil o 60 haléřů na průměrných 36,25 koruny za litr. Motorová nafta byla dražší o 69 haléřů na 36,91 koruny za litr.

Benzin Special 91 podle Českého statistického úřadu zdražil o 44 haléřů. V průměru jej tak řidiči kupovali za 35,27 Kč/l. Plyn LPG ve srovnání s předchozím týdnem zdražil o pět haléřů na 17,46 Kč/l.

Rekordní ceny potvrzují i poslední statistiky společnosti CCS, která ceny pohonných hmot také dlouhodobě sleduje. Podle pondělních údajů CCS nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil v průměru o 56 haléřů na 36 korun za litr. Cena nafty se zvýšila o 68 haléřů na 36,69 Kč/l.

Slabý kurz a drahá ropa

Na rekordních cenách pohonných hmot v České republice se projevuje slabý kurz koruny vůči dolaru a také drahá ropa.

Na cenách se pak dále může negativně projevit i pondělní rozhodnutí Evropské unie o vyhlášení ropného embarga proti Íránu.

Zdražení u čerpacích stanic v uplynulém týdnu způsobilo také zvýšení distribučních marží; ropa však na konci minulého týdne zlevnila.

 

Právě se děje

Další zprávy