Ruská KHL po hrůze u Jaroslavle zvolila české aerolinky

Zahraničí Ekonomika Zahraničí, Ekonomika
24. 1. 2012 10:50
Společnost Holidays Czech Airlines porazila v tendru i Aeroflot
Holidays Czech Airlines budou vozit týmy KHL.
Holidays Czech Airlines budou vozit týmy KHL. | Foto: ČSA

Moskva - Prestižní zakázku se podařilo získat charterovým aerolinkám Holidays Czech Airlines, které jsou součástí Českého aeroholdingu.

Podle zahraničního tisku by se totiž měly stát novým oficiálním dopravcem Kontinentální hokejové ligy (KHL), kterého vybíralo ruské ministerstvo dopravy. Důvodem je tragédie, při níž zahynul celý tým Lokomotivu Jaroslavl včetně tří českých hokejistů.

Informaci nepřímo potvrdila i mluvčí aerolinek. "V srpnu Holidays Czech Airlines podepsaly exkluzivní smlouvu  o letecké přepravě hokejistů HC Lev Poprad na zápasy základní části Kontinentální hokejové ligy. O širší spolupráci s kluby KHL mají Holidays Czech Airlines rozhodně velký zájem. Společnost velmi uvítá, bude-li tato možnost potvrzena příslušnými ruskými institucemi," uvedla Hana Hejsková.

Rozhodnutí ruského ministerstva dopravy totiž musí posvětit i ruská vláda. Pro dopravu cestujících na ruských vnitrostátních linkách totiž zahraniční dopravci potřebují zvláštní povolení a takové dosud nebylo nikdy vydáno. 

Česká firma v tendru porazila takové giganty jako ruský Aeroflot nebo lotyšský airBaltic, s nímž jednalo vedení KHL. "Cizinci, hráči řady ruských týmů KHL, požadují po vedení ligy, aby letecký transport zajišťovala pouze zahraniční letecká společnost," napsalo ministerstvo dopravy v žádosti o schválení svého výběru. Další důvody, proč byla vybrána firma Holidays Czech Airlines, ministerstvo neuvádí.


O status oficiálního dopravce usiloval Aeroflot a samotná KHL jednala s lotyšským airBaltic. „Ruský dopravce by zajistil bezpečnost a kvalitu letů, ale je to drahá společnost, proto byla jeho nabídka odmítnuta," řekl ruskému listu Vedomosti nejmenovaný manažer KHL. Proč byl vyřazen airBaltic, zdroj Vedomostem nesdělil.

Pokud bude vláda souhlasit s návrhem ministerstva dopravy, klienty Holidays Czech Airlines se stane 22 klubů KHL, včetně devatenácti ruských.

Ruské letecké společnosti ale nejsou připraveny pouštět konkurenty na vnitrostátní trh. Zástupce Aeroflotu prohlásil, že jeho společnost je proti iniciativě ministerstva dopravy.

České aerolinie, z nichž se Holidays vyčlenily, i jejich charterová sestra v minulosti vozily české sportovní týmy, letos například přepravují i český národní hokejový tým. "Kromě klasických charterů pro cestovní kanceláře Holidays Czech Airlines zajišťují služby  pro sportovní kluby, hudební skupiny a jiné VIP zákazníky," uvedla k tomu Hejsková.

 

Právě se děje

Další zprávy