V Česku platí jen české ceny. Nehody se neprodraží

Tomáš Fránek
23. 1. 2012 18:18
Nejvyšší soud rozhodl spor o zaplacení nabouraného auta cizince
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Policie Moravskoslezského kraje

Brno - Výše škody na havarovaném autě musí být určena jenom podle cen platných v Česku, a to bez ohledu na skutečnost, že vůz patří cizinci.

Nejvyšší soud tak v důležitém verdiktu vyložil, jak posuzovat placení škod při havárií aut, při kterých byl jeden z řidičů cizinec.

Rakušan, jehož vůz před dvanácti roky zničil při nehodě Čech jedoucí v nepojištěném voze, tak podle soudců neměl dostat od pojišťovny zaplaceny peníze vycházející z cen vozů v Rakousku.

Musí dostat vše

Česká kancelář pojistitelů (sdružení pojišťoven) vyplatila Rakušanovi za zničený vůz přes 390 tisíc korun. Peníze pak začala vymáhat po řidiči bez povinného ručení.

Okresní soud v Třebíči však v prvním kole sporu rozhodl, že muž, který nehodu zavinil, musí zaplatit jenom 232 tisíc korun, na další peníze nemá kancelář nárok. "Nelze zohledňovat cenovou hladinu v Rakousku," rozhodli soudci.

Česká kancelář pojistitelů se odvolala ke Krajskému soudu v Brně. Ten původní verdikt změnil a nařídil řidiči zaplatit celou sumu. "Došlo k poškození vozu rakouského občana a proto musí být zohledněny cenové poměry aut v Rakousku," rozhodli soudci.

Nepojištěný řidič se proto obrátil na Nejvyšší soud. "Připouštím, že poškozený by měl dostat takovou částku, aby si v daném místě mohl koupit stejné vozidlo v obdobném stavu. Podstatná ale je pouze škoda odpovídající hodnotě v daném místě a čase, bez ohledu na občanství vlastníka," uvedl muž v dovolání.

Občanství nehraje roli

Senát Nejvyššího soudu vedený soudcem Robertem Waltrem dovolání vyhověl a rozhodl, že muž měl skutečně zaplatit jen škodu spočítanou v českých cenových poměrech. Státní občanství nebo bydliště vlastníka zničeného auta nehraje při stanovení výše škody podle soudců žádnou roli.

"Výše škody způsobené poškozením automobilu měla být stanovena na podkladě cen platných v České republice, bez ohledu na skutečnost, že poškozený je občanem cizího státu nežijícím v České republice," rozhodli soudci.

A pokud pojišťovna už vyplatila majiteli zničeného auta z Rakouska více peněz s ohledem na tamní ceny, musí se smířit s tím, že už je nemá právo vymáhat zpět od řidiče, který nehodu zavinil.

 

Právě se děje

Další zprávy