ČSA ubylo pasažérů, obsazenost letadel ale rostla

Ekonomika Ekonomika
19. 1. 2012 16:35
ČSA loni snížily v rámci úspor počet letů o 17,4 procenta
Letů loni ubylo o 17,4 procenta, pasažérů jen o 7,5 procenta.
Letů loni ubylo o 17,4 procenta, pasažérů jen o 7,5 procenta. | Foto: ČSA

Praha - Snižování počtu letadel i pravidelných linek bylo v loňském roce mimo jiné důvodem poklesu počtu přepravených pasažérů, kteří využili služeb Českých aerolinií.

Společnost uvedla, že celkový počet jejích klientů v loňském roce klesl o 7,5 procenta na 4,25 milionu lidí. Vedení společnosti však argumentuje, že vzhledem ke změnám ve firmě jde vlastně o úspěch. Letů totiž loni ubylo o 17,4 procenta, zlepšilo se však využití letového parku o 8 procent, rostla i obsazenost letadel na 69,3 procenta.

"Díky restrukturalizačnímu plánu a postupné proměně dopravní sítě se daří zvyšovat obsazenost letadel. Ta se postupně přibližuje průměru AEA, i když v roce 2011 tento trend mírně zpomalil," uvedl prezident Českých aerolinií Philippe Moreels.

Hospodářské výsledky za loňský rok společnost zatím nezveřejnila.

Na letošní rok plánují ČSA další posílení spojení s východem a zejména s Ruskem, páteřní síť aerolinek má vytvořit most mezi západem a východem.

"Celkem budou České aerolinie v letní sezoně 2012 samy operovat linky do 48 destinací v 31 zemích, což v maximálním týdnu představuje 432 zpátečních letů týdně. Díky spolupráci s partnery bude ale celková nabídka mnohem širší. V nabídce společnosti se objeví více než 98 destinací v 50 zemích," uvedla mluvčí aerolinek Hana Hejsková.

 

Právě se děje

Další zprávy