Většina Čechů lyžuje podnapilá, zjistila anketa

Věra Tůmová
18. 1. 2012 18:05
Dvě až tři sklenky lihovin, to je pro třetinu lidí na sjezdovce norma
Foto: Reuters

Praha - Velké množství českých lyžařů lyžuje pod vlivem alkoholu. Přiznalo se k tomu 83 procent lidí v anketě Direct pojišťovny, která se koncem roku 2011 dotazovala zhruba tří stovek lidí.

Třetina dotázaných se na českých sjezdovkách pravidelně přes den zahřívá dvěma až třemi sklenkami lihovin.

A dvě třetiny neřeší ani zbytkový alkohol po večírku a na lyže se vydávají rovnou s alkoholem v krvi. Podle ankety se domnívají, že večerní popíjení nemůže mít vliv na jejich lyžařské schopnosti.

"Zcela střízlivé lyžaře či snowboardisty potkáte jen stěží. A když už, budou to daleko spíše ženy," upozorňuje Kateřina Krásová, mluvčí Direct pojištovny. Podle ankety se alkoholu na lyžích vyhýbá jen každý šestý lyžař.

Co lyžaři pijí:

  • Nejoblíbenějším alkoholickým nápojem lyžařů je svařené víno. To pije na sjezdovce 36 % lyžařů a snowboardistů.
  • Muži dávají častěji než ženy přednost pivu. To si dá každý čtvrtý
  • Tvrdý alkohol pije při lyžování více než třetina mužů a jen 18 % žen.

Podobně jako Češi jsou ale na tom podle průzkumu pojišťovny More Than i Britové. „Jeden ze čtyř Britů vyráží nevědomky na svah v podnapilém stavu. Vliv večerního opíjení na lyžařské schopnosti si totiž tři čtvrtiny lyžařů či snowboardistů nepřipouští," uvádí výzkumná zpráva.

Hrozí komplikace

Lyžování pod vlivem alkoholu či jiných omamných látek však pojišťovna pochopitelně nedoporučuje. Jednak se kvůli nižší ostražitosti zvyšuje pravděpodobnost střetu s někým dalším na sjezdovce. A vedle zdraví na to lidé mohou doplatit i finančně.

„Málokdo si uvědomuje, že alkohol prodlužuje reakční časy, zhoršuje rovnováhu a vede ke ztrátě kritického úsudku. Podnapilý lyžař tak ohrožuje nejen sám sebe, ale také ostatní lyžaře a snowboardisty," potvrzuje Krásová.

V zahraničí přitom podle ní bývá běžnou praxí, že střety a zranění na sjezdovce šetří i místní policie. A ta právě zkoumá i vliv alkoholu. „Pokud se pak prokáže jeho přítomnost v krvi, má to také přímý vliv na plnění pojišťovny," upozorňuje Krásová.

Většina tuzemských pojišťoven má totiž škody vzniklé pod vlivem alkoholu ve výlukách pojistných podmínek. "Pokud byl pojištěný v podnapilém stavu a způsobí majetkovou škodu nebo někoho zraní, pojišťovna mu může zkrátit i zcela odmítnout vyplatit pojistné plnění za škody," upozorňuje také Václav Bálek z pojišťovny Allianz.

 

Právě se děje

Další zprávy