Kde řidiči nejčastěji bourají? Nový žebříček okresů

Věra Tůmová
18. 1. 2012 17:15
V roce 2011 nejčastěji způsobovali nehody opět řidiči z metropolí
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: HZS Plzeňského kraje

Praha - Pražáci již tradičně bourají nejvíce ze všech řidičů v České republice, a to i v přepočtu na počet obyvatel.

Vyplývá to z ČSOBP Indexu, kterým ČSOB Pojišťovna od roku 2008 sleduje, jak se liší frekvence pojistných událostí z povinného ručení u řidičů osobních aut z jednotlivých okresů republiky.

Na každých sto pojištěných aut z Prahy tak v roce 2011 připadlo devět až deset zaviněných nehod.

Na dalších místech v nehodovosti se podle ČSOBP indexu umístili řidiči z dalších velkých měst. Po Pražácích tedy nejvíce nehod zaviní řidiči z Ostravy a Brna.

„Je až pozoruhodné, jak jsou charakteristiky řidičů z různých částí republiky - pokud jde o míru rizika, že způsobí dopravní nehodu - v čase stálé," konstatuje Jaroslav Král, ředitel odboru řízení produktů neživotního pojištění ČSOB Pojišťovny.

Přední místa v žebříčku nehodovosti motoristů se tudíž podle Krále řadu let nemění. Také okresy, kde žijí řidiči s nejnižší nehodovostí, jsou dlouhodobě stálé.

Kdo jezdí nejbezpečněji

Nejméně podle indexu ČSOB Pojišťovny havarují řidiči z Vysočiny a východních Čech. 

Nejbezpečněji jezdili vloni v Česku řidiči z okresu Rychnov nad Kněžnou, kde je riziko zavinění nehody čtyřikrát nižší než v Praze. Na stovku pojištěných aut zde připadá jen 2,25 nehod.

Průměr indexu za celou Českou republiku se meziročně mírně snížil. Vloni činil 4,9 oproti průměru 5,75 z roku 2010.

Hodnoty indexu počítá ČSOB Pojišťovna na základě statistik škod z povinného ručení pro vozidla do 3,5 tuny. Jedná se o podíl počtu pojistných událostí z povinného ručení způsobených v daném období řidiči z příslušného okresu a počtu vozidel pojištěných v této době v daném okrese.

 

Právě se děje

Další zprávy