Prodej aut v Evropě klesl počtvrté v řadě

ČTK ČTK
17. 1. 2012 9:38
Nejvíce klesl počet registrací v Portugalsku a Řecku
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Brusel - Počet registrací nových osobních aut v Evropské unii loni klesl o 1,7 procenta na 13,1 milionu vozů. Celoroční prodej aut byl nižší již čtvrtým rokem za sebou.

Vyplývá to z údajů, které dnes na svých internetových stránkách zveřejnilo Evropské sdružení výrobců automobilů.

Pokles prodeje loni zaznamenala většina velkých evropských trhů. Ve Francii se prodej snížil o 2,1 procenta, v Británii o 4,4 procenta, v Itálii o 10,4 procenta a ve Španělsku až o 17,7 procenta. Výjimkou bylo Německo, největší automobilový trh v Evropě, kde počet registrací stoupl o 8,8 procenta na 3,17 milionu.

Vysoký růst kolem 70 procent loni zaznamenaly Pobaltské republiky. Největší propad, přes 30 procent, vykázaly Portugalsko a Řecko. Včetně Islandu, Norska a Švýcarska prodej aut v Evropě loni klesl o 1,4 procenta na 13,8 milionu.

Největší automobilkou loni zůstal německý Volkswagen, jehož součástí je Škoda Auto. Prodej Volkswagenu vzrostl o 7,5 procenta. Prodej japonské Mazdy klesl o čtvrtinu a Hondy o pětinu. Prodej Fiatu byl nižší o 12,1 procenta a francouzské PSA Peugeot Citroën o devět procent.

V samotném prosinci se počet registrací v EU snížil o 6,4 procenta na 953.108 vozů. Z velkých trhů zaznamenalo růst jen Německo, o 6,1 procenta. V Itálii se prodej propadl o 15,3 procenta a ve Francii o 17,7 procenta.

Toto jsou finalisté Car of the Year:

 

Právě se děje

Další zprávy