Zase nový rekord, benzin a nafta v Česku dál zdražují

Petr Kučera Petr Kučera
16. 1. 2012 12:30
Růst cen způsobuje drahá ropa a slabý kurz koruny vůči dolaru. A mohlo být ještě hůř
Foto: Reuters

Praha - Tak draze jako nyní se pohonné hmoty v Česku dosud neprodávaly. Průměrná cena benzinu Natural 95 v minulém týdnu stoupla o 14 haléřů na 35,44 koruny za litr, nafta zdražila v průměru o 21 haléřů na 36,01 koruny za litr.

Vyplývá to z dat společnosti CCS, která vývoj cen na čerpacích stanicích dlouhodobě sleduje.

Růst cen způsobuje drahá ropa a slabý kurz koruny vůči dolaru. A mohlo být ještě hůř. Výraznějšímu zdražení totiž podle analytika Petra Čermáka ze společnosti Colosseum zabránil pokles distribučních marží.

"V průběhu následujících dnů zamíří pravděpodobně marže zpět k průměrným úrovním, což by se projevilo i na cenách u čerpacích stanic. Růst cen by se potom pohyboval v řádu desetihaléřů," očekává Čermák.

"V nadcházejících dnech to budou právě pumpaři, kdo bude určovat, o kolik se cena zvýší. Během uplynulého týdne totiž nedošlo k výraznému pohybu kurzu koruny k dolaru a ani výraznější změně pohonných hmot na rotterdamské burze, která udává vývoj cen pohonných hmot ve většině evropských zemí," říká Vlado Výborný, analytik Společenství čerpacích stanic ČR.

Také podle něj si pumpaři v minulém týdnu snížili marže a zabránili tak ještě výraznějšímu zdražení, s maržemi na dlouhodobém minimu však nevydrží dlouho.

Nejdražší benzin Natural 95 se v neděli prodával v Jihomoravském kraji (36,03 Kč/l), Praze (35,84 Kč/l) a na Vysočině (35,77 Kč/l).

Naopak nejlevnější benzin je v Jihočeském (34,91 Kč/l), Ústeckém (35,13 Kč/l) a Olomouckém kraji (35,18 Kč/l).

Nafta byla nejdražší v Praze (36,60 Kč/l), Jihomoravském (36,52 Kč/l) a Plzeňském kraji (36,23 Kč/l). Nejlevnější kupovali řidiči v Olomouckém (35,63 Kč/l), Jihočeském (35,68 Kč/l) a Moravskoslezském kraji (35,74 Kč/l).

Tyto novinky se ukáží na autosalonu v Ženevě. Podívejte se:

 

Právě se děje

Další zprávy