Prosincové kontroly: Nafta byla nejhorší za celý rok

Věra Tůmová
13. 1. 2012 11:25
Českou obchodní inspekci překvapila nízká kvalita vzorků
Foto: Reuters

Praha - Při prosincových kontrolách našli inspektoři České obchodní inspekce (ČOI) nejvíce nevyhovujících vzorků motorové nafty za celý rok 2011.

Ze 76 testovaných vzorků jich devět nevyhovělo v jednom nebo dvou kritériích hodnotám, které stanovuje příslušná norma. U čtyř vzorků bylo zjištěno dokonce velmi závažné porušení norem. To podle ČOI vyvolává podezření, že s pohonnými hmotami někdo neoprávněně manipuloval.

Při testování benzinů nevyhověl pouze jeden vzorek ze 70 odebraných

Z celkového počtu 162 odebraných vzorků jich v prosinci 2011 nevyhovělo jakostním požadavkům dvanáct, tj. 7,4 procenta. Ve srovnání s listopadem došlo ke zvýšení o více než tři procenta. Za růst může právě velký podíl nevyhovujících vzorků motorové nafty.

Ze 70 kontrolovaných vzorků automobilových benzinů nevyhověl jeden vzorek (1,4 % z odebraných) v jakostním parametru konec destilace.

U pěti vzorků motorové nafty (6,6 % z odebraných ) byla zjištěna odchylka v bodu vzplanutí. Ve  třech případech (3,9 %) vzorky vykázaly závady v teplotě 95 % předestilovaného objemu a ve dvou případech (2,6 %) v předestilovaném objemu při 350 °C. V jednom případě (1,3 %) nevyhověl vzorek motorové nafty v obsahu síry a hustotě.

Jeden vzorek směsného paliva (SMN 30) z devíti odebraných nevyhověl v obsahu methylesterů mastných kyselin a jeden vzorek Ethanolu E85 v jakostním parametru tlaku par (celkem byly odebrány dva vzorky E85).

Překročení horní přípustné hranice obsahu biosložek v pohonných hmotách nebylo v prosinci zjištěno.

 

Právě se děje

Další zprávy