Každý šestý pasažér easyJet letěl loni v business třídě

Tereza Holanová Tereza Holanová
9. 1. 2012 14:43
Poptávku táhli hlavně cestující z Německa, Španělska nebo Francie, uvádí britské aerolinky.
Foto: easyJet

Londýn - Zájem o levné létání loni rostl. Britská letecká společnost easyJet přepravila v roce 2011 celkem 54,5 milionu cestujících. To je téměř o dvanáct procent více než předloni. Nízkonákladová skupina o tom informovala ve své výroční zprávě.

V rámci České republiky, odkud easyJet létá do Amsterdamu, Paříže, Lyonu, Milána Londýna a Bristolu, přepravila společnost téměř 721 tisíc osob, informovala ČTK. V Česku je easyJet čtvrtým největším dopravcem.

Obchodních cestujících bylo skoro o milion více

Průměrně bylo každé letadlo obsazené z 87,3 procenta a více než polovina všech pasažérů byli cizinci, informují aerolinie na svém webu. Zvýšil se také počet zákazníků v business třídě, kterých meziročně přibyl necelý milion. Celkem jich bych 9,5 milionu, nejčastěji létali do Madridu, Milána, Římu a Amsterdamu.

Přesto je ale podle zástupců skupiny patrné, že ekonomická situace v roce 2011 byla napjatá. "Počet britských turistů, kteří v letních měsících létají do zahraničí, meziročně klesl o čtyři procenta," stojí ve zprávě aerolinek.

Svůj podíl naopak aerolinky zvýšily na letišti v Bristolu, ze kterého přestal létat konkurenční Ryanair, nebo v skotském Glasgow. Co se týká zahraničních zákazníků, hlavní roli hrála německá poptávka. Za důležitý trh označují zástupci společnosti také švýcarský, francouzský nebo španělský trh.

Zdražovat mohou aerolinky pouze mírně

Zisk před zdaněním činil 248 milionů liber (7,75 miliardy korun), což je o 60 procent více než v roce 2010. Ke zlepšení došlo navzdory tomu, že se náklady na paliva loni zvýšily o 100 milionů liber. Tržby přesáhly 3,45 miliardy liber (107,8 miliardy Kč).

Celkový zisk na jednoho přepraveného pasažéra přesáhl 55 liber, což bylo o 4,1 procenta více než před rokem. Na konci finančního roku 2001 provozovala společnost 204 letadel.

Rok 2012 bude podle zprávy pro aerolinky z celého světa problematický. "Vzhledem k omezené poptávce je méně možností, jak do cen letenek promítnou vyšší ceny paliv a nárůst daní," stojí ve zprávě. Z toho důvodu lze počítat s nárůstem nákladů na cestujícího - u easyJetu by měly vzrůst o 2 až 3 procenta.

Zástupci firmy ale zároveň zdůrazňují, že v rámci zimního letového řádu je už okolo 45 procent všech míst prodaných.

 

Právě se děje

Další zprávy