Aerolinky Iberia ruší třetinu spojů. Stávkují piloti

ČTK ČTK
9. 1. 2012 10:56
Piloti se obávají snižování mezd a propouštění
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Madrid - Více než stovka letadel španělské letecké společnosti Iberia dnes zůstane na zemi kvůli stávce pilotů.

iloti se obávají propouštění v souvislosti s plánem vedení vytvořit dceřinou společnost Iberia Express, která má fungovat jako nízkonákladové aerolinky. Kvůli tomu stávkovali už v prosinci a jejich protest bude pokračovat i ve středu.

"Zrušeno bylo 109 letů, což je 35 procent plánovaných. 104 letů bude zrušeno ve středu," řekla mluvčí Iberie. Ta zároveň upřesnila, že takové omezení dopravy by normálně postihlo asi 23 500 pasažérů, ale společnost se bude všem snažit nabídnout alternativu, aby se dostali tam, kam potřebují. Většina cestujících si už své letenky přerezervovala.

Na Kanárské ostrovy se létat bude

Turisticky nejfrekventovanějších linek směrem na Baleárské a Kanárské ostrovy se stávka nedotkne. Nejvíce tak dnešní protest pocítí ti, kdo cestují do destinací v Evropě a Latinské Americe.

Iberia Líneas Aéreas de Espaňa, jak zní celý název podniku, má v úmyslu použít v nízkonákladové společnosti Iberia Express letadla, která jsou nyní nasazována na ztrátové linky po Španělsku a na kratší trasy po Evropě. Nové nízkonákladové aerolinky mají vzniknout začátkem roku 2012. Do roku 2015 by měly mít 40 letadel.

Piloti se obávají, že vznik nízkonákladového dopravce povede ke snižování mezd a k rušení pracovních míst.

 

Právě se děje

Další zprávy