Režijní jízdenky Českých drah budou čím dál dražší

Ekonomika Ekonomika
21. 12. 2011 9:50
Zdražení se má odehrávat ve vlnách až do roku 2014
Také pro železničáře bude cestování ve vlacích dražší
Také pro železničáře bude cestování ve vlacích dražší | Foto: Vojtěch Marek

Praha - O sto procent více, tedy 500 Kč,  budou muset v novém roce oproti současnému stavu zaplatit desítky tisíc lidí, kteří mají nárok na takzvanou režijní jízdenku Českých drah. Informaci přinesl deník Mladá fronta Dnes.

Letos stála roční režijní jízdenka 250 Kč. Výsledná cena pro příští rok je kompromisem po jednání Odborového svazu železničářů s ministrem dopravy Pavlem Dobešem. Ten přitom navrhoval zdražení na 1500 Kč.

Od příštího roku se také podle dohody zdraží méně režijky pro děti a důchodce, budou za 300 korun. "Myslím, že to je oboustranně přijatelný kompromis. Jak pro zaměstnance, tak kritiky samotných režijek," řekl listu místopředseda OSŽ Vladislav Vokoun.

V roce 2014 už bude režijní jízdenka za tisícikorunu

Zdražování tím však nekončí. Podle dohody má v roce 2013 režijní jízdenka zdražit na 750 korun, o rok později na tisícikorunu. "Před dvěma lety stála stovku, za pět let je to zdražení o tisíc procent," upozornil předseda odborové organizace SoSAD Jaromír Dušek, který s návrhem nesouhlasí.

Příjem z poplatku za režijní jízdenky jde Českým drahám, stát jim nařízenou slevu už nijak nekompenzuje. Proti nízkým cenám režijních jízdenek vystupoval například ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který navrhl jejich zdanění podle skutečné hodnoty. Roční neomezené cestování v síti Českých drah pro neželezničáře vyjde totiž  na 22 990 korun.

Využívání režijních jízdenek upravuje zákon, v praxi je mohou využívat všichni zaměstnanci Českých drah, nákladního dopravce ČD Cargo, Správy železniční dopravní cesty a dalších drážních institucí, včetně jejich rodinných příslušníků.

 

Právě se děje

Další zprávy