Aerolinky Etihad zvětšily svůj podíl v Air Berlin

ČTK ČTK
19. 12. 2011 9:42
Air Berlin se na jaře hodlají zapojit do aliance Oneworld
Aerolinky Etihad posilují soustavně svůj vliv v Evropě.
Aerolinky Etihad posilují soustavně svůj vliv v Evropě. | Foto: Karel Toman

Frankfurt nad Mohanem - Desetkrát větší podíl než dosud bude mít letecká společnost Etihad Airways v druhých největších německých aerolinkách, v Air Berlin. Dosud jí patřilo 2,99 procenta, nyní bude mít 29,21 procenta.

Navýšení podílu je součástí plánu na strategickou spolupráci mezi oběma aerolinkami. Vyplývá to z prohlášení, které zveřejnila společnost Air Berlin.

Aerolinky Etihad finančně podporuje vláda emirátu Abú Zabí. Spolupráce mezi oběma společnostmi zahrnuje dohodu o sdílení kódů, což znamená, že přepravci si navzájem prodávají letenky na své spoje. Air Berlin odhaduje, že spolupráce bude mít v letošním roce na hospodaření firmy příznivý vliv v objemu 35 milionů až 40 milionů eur (887,7 milionu až jedna miliarda Kč).

S Etihad kooperují i ČSA

Air Berlin dodala, že nadále plánuje připojit se na jaře příštího roku k letecké alianci Oneworld. Členy aliance jsou American Airlines, British Airways, Iberia, Finnair, Japan Airlines či australské Qantas.

Aerolinie Etihad vznikly před sedmi lety. V současnosti mají přes 30 aliančních partnerů. Mezi nimi jsou od letošního roku i České aerolinie, které spolu s Etihad nabízejí společné dálkové lety přes Abú Zabí.

 

Právě se děje

Další zprávy