Nebezpečné balíky zůstanou na letišti, varuje pošta

Petr Kučera Petr Kučera
14. 12. 2011 13:35
Česká pošta zaznamenala v předvánočním provozu enormní nárůst rizikových zásilek
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Česká pošta zaznamenala v předvánočním provozu enormní nárůst zásilek s nebezpečným zbožím.

Jen za listopad jí pražské letiště vrátilo 200 zásilek. V prosinci je situace ještě závažnější.

"Zábavní pyrotechnika, spreje nebo další nebezpečné předměty obecně nepatří do zásilek, které přepravujeme," připomíná mluvčí státního podniku Marta Selicharová.

"V případě, že se jedná o zásilku do ciziny, má odesílatel smůlu a může počítat s tím, že takový balík adresát nedostane," upozorňuje.

Zásilky s nebezpečným obsahem vyřadí bezpečnostní kontrola na letišti okamžitě z přepravy. Důvodem je ochrana života, zdraví a majetku cestujících, leteckých dopravců a jejich zaměstnanců.

Pyrotechnika, žíraviny a další

Zakázaná látka přitom nemusí být nebezpečná sama o sobě, ale například v kombinaci s jinými látkami nebo podmínkami jako vzduch, tlak a podobně.

Do zásilek podle pošty rozhodně nepatří prskavky, dýmovnice a jiná pyrotechnika, tlakové lahve, plastové lahve, pistole, ředidla a jiné hořlaviny, spreje, omamné a psychotropní látky, jedovaté a žíravé látky a samozřejmě také zvířata.

Po zemi, lodí nebo zpátky

"Bezpečnostní předpisy pro letadla jsou natolik přísné, že letištní kontrola vyřazuje i zásilky, které běžné poštovní limity splňují," upřesňuje Selicharová.

Zhruba polovinu zadržených zásilek tak Česká pošta vypraví pozemní cestou, případně lodní přepravou. Adresát sice zásilku dostane - ale s výrazným časovým zpožděním.

Zbývající zásilky vrací Česká pošta odesílateli.

Podívejte se: Kouzla, klid, ale i boj s davy. To jsou vánoční trhy ve Vídni

 

Právě se děje

Další zprávy