FT: Na loďařské společnosti čeká rok plný bankrotů

Tereza Holanová Tereza Holanová
12. 12. 2011 15:18
Na trhu je problém hlavně s převisem nabídky nad poptávkou, což tlačí ceny dolů
Foto: Reuters

Londýn - Lodním společnostem hrozí v příštím roce vlna insolvencí. Podniky, které zajišťují výrobu lodí, se podle listu Financial Times nacházejí v nejhorší kondici za posledních 25 let.

Za hlavní problém deník označuje pokles cen lodí. Podle serveru VesselsValue.com se cena pět let starého tankeru snížila od srpna o 30 procent na 58 milionů dolarů. Kontejnerová loď Panamax, což je největší možná loď, která ještě zvládne proplout Panamským průplavem, zlevnila od května o 32 procent na 39,3 milionu dolarů.

Finančníci neskrývají skepsi

Důvod poklesu je prozaický. Zákazníci kvůli současným problémům s likviditou nákupy odkládají.  Nabídka lodní kapacity je tedy vyšší než poptávka po ní.

Krize už zasáhla například skupinu Korea Lines nebo jednoho z nejznámějších provozovatelů tankerů General Maritime. Ten kvůli rostoucímu nadbytku tankerů již ve Spojených státech vyhlásil bankrot.

"Nemyslím si, že v následujících letech budeme mít normálně fungující trh," komentuje Dagfinn Lunde, který je ředitelem lodní divize v německé DVB Bank.

Jeho obavy potvrzuje Harald Serck-Hanssen z norské bankovní skupiny DNB, které je jedním z největších věřitelů majitelů plavidel. Problémy s financováním snižují poptávku po lodích, které jsou na trhu, a tlačí tak jejich ceny dolů.

"V dalším roce nás čeká mnohem více bankrotů, to je naprosto jasné," komentuje norský finančník.

Tento vývoj není příznivý ani pro banky, upozorňuje Financial Times. Instituce, které využívají lodě jako zástavu půjček, totiž při poklesu cen čelí většímu riziku.

 

Právě se děje

Další zprávy