ČSA kvůli protestům pilotů nelétají z Bratislavy

ČTK Tereza Holanová ČTK, Tereza Holanová
6. 12. 2011 11:37
Aerolinky nabídly náhradní lety z Vídně
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha, Bratislava - České aerolinie od úterka přestaly prodávat letenky na všechny své lety z Bratislavy. V současnosti nejde koupit letenku ČSA na žádný tento spoj až do konce března.

Firma vysvětluje zastavení prodeje nátlakovými akcemi pilotů, informoval server iDnes.cz. ČSA ale následně informovaly, že společnost se k tomuto kroku stejně chystala kvůli malému zájmu cestujících. Stejně tak pozastaví lety do Popradu a Žiliny.

Na Slovensku budou ČSA létat už jenom do Košic, kde nadále platí aktuální zimní letový řád.

"Toto rozhodnutí má primárně ekonomický základ. Společnost se tak rozhodla na základě propadu rezervací na první čtvrtletí příštího roku," uvedla mluvčí aerolinek Hana Hejsková. Protestní akce pilotů podle ní změnu pouze urychlila.

ČSA: reagujeme na vývoj trhu

O zastavení prodejů letenek z Bratislavy firma rozhodla necelý půlrok poté, co nejprve zrušila spojení mezi Prahou a Bratislavou a následný start přímých linek z Bratislavy do několika evropských měst. Linky z Bratislavy ČSA částečně omezily už od zimy; z původních šesti destinací zachovaly spojení do Paříže, Amsterdamu a Larnaky.

Už v pondělí přitom ČSA odřekly dva zpáteční lety z Bratislavy do Paříže jakož i let do Amsterodamu. Cestujícím z těchto linek aerolinie podle mluvčí bratislavského letiště Dany Madunické nabídly mimo jiné náhradní lety z Vídně. Z údajů bratislavského letiště vyplývá, že ČSA zrušily i dnešní ranní let do Amsterodamu a odpolední spoj do Larnaky.

"Snižování kapacity na jednotlivých frekvencích a ukončení operování na některých linkách České aerolinie avizovaly minulý měsíc v dopise odborovým organizacím a všem zaměstnancům," komentuje Hejsková. ČSA tak reagují na vývoj trhu a nastupující krizi v Evropě.

Zároveň Hejsková zdůrazňuje, že linky, o které je zájem, ČSA nadále posiluje. "Například do Ruska a na Ukrajinu letos v zimě vypravují o dvacet letů týdně více," uvádí v úterní zprávě.

Protesty pilotů v minulém týdnu vyvolalo převádění letadel z mateřské společnosti na charterového dopravce. Podle CZALPA jde o vyvádění majetku ze společnosti a ohrožování pozice ČSA na trhu. Sdružení v pondělí v otevřeném dopise vyzvalo poslance a senátory, aby urychleně pomohli najít strategického partnera pro České aerolinie. ČSA zároveň zveřejnily, že propustí 100 dopravních pilotů, tedy zhruba třetinu. Zhruba stejný počet míst vytvoří v charterové dceřiné firmě, kde je ale jiné mzdové ohodnocení.

 

Právě se děje

Další zprávy