ČSA trestá protestující piloty, stovku jich propustí

Tereza Holanová Tereza Holanová
5. 12. 2011 18:35
Prezident ČSA žádá po pilotech omluvu za slova o tunelování
Foto: ČSA

Praha - České aerolinie propustí až stovku pilotů. Část z nich obdrží výpověď již tento týden, další pak v následujících týdnech. ČSA tak reagují na protestní akce, které piloti během minulého týdne spustili.

Piloti o propouštění zatím žádnou oficiální informaci nedostali.

Prohlášení ČSA ale označili za pokus o zastrašování, který je od protestů rozhodně neodradí. "Čím více budou ČSA vyhrožovat, tím více jich bude," sdělil redakci sekretář Českého sdružení dopravních pilotů (CZALPA) Filip Gaspar. Ten také říká, že se piloti již obrátili na poslance, které v otevřeném dopise žádají, aby okamžitě přiměli vládu k řešení neutěšené situace v ČSA.

Prezident ČSA Phillippe Moreels kontroval tím, že bude po Českém sdružení dopravních pilotů (CZALPA) žádat omluvu kvůli nařčení z tunelování společnosti. Vedení Českých aerolinií tím podmiňuje svoji účast na jednáních, ke kterým vyzvaly odbory ve společnosti. Moreels to řekl na pondělní tiskové konferenci.

"Tak nahlas jak bylo řečeno, že je to tunelování, tak hlasitou chci omluvu pro sebe a své kolegy v managementu," řekl ČTK Moreels.

Podrobnosti o protestech pilotů:

Na volná místa již ČSA vyhlásily výběrová řízení. Jak společnost v pondělí informovala, o práci u letecké společnosti se hlásí více než padesát jiných odborníků. Mezi nimi nechybí ani bývalí zaměstnanci, kteří z firmy v minulých letech odešli a v současné době působí v zahraničí - zvláště v jihovýchodní Asii.

"Tento zájem nás potěšil. Je vidět, že ČSA jsou i přes složitou ekonomickou situaci stále žádaným zaměstnavatelem," komentuje viceprezident pro letový provoz Marek Týbl.

ČSA reagují na protesty

Počet zájemců o místo pilota se podle mluvčí ČSA Hany Hejskové výrazně zvýšil poté, co piloti zahájili protestní akci proti chystaným změnám ve firmě. Aerolinky následně ohlásily, že z nelegální akce vyvodí důsledky.

Jedním z kandidátů na vyhazov je i Gaspar. Jak redakci Aktuálně.cz potvrdil, management ČSA v pátek požádal odborový svaz o souhlas s výpovědí, což musí udělat vždy, když chce propustit odborového funkcionáře.

V Holidays dostanou více ti, kteří více létají

Jak viceprezident pro letový provoz zdůrazňuje, uchazeči jsou ochotni létat za mzdy, které platí v rámci Holidays Czech Airlines. Zda jsou nižší, Hejsková odmítá říct s tím, že ČSA informace o mzdových podmínkách svých zaměstnanců nezveřejňují. 

"Jisté ale je, že práce pilota v Holidays Czech Airlines je oproti pilotům v Českých aeroliniích ve větší míře hodnocena na základě skutečného výkonu," uvádí pro Aktuálně.cz.

Právě u dceřiné společnosti by měli noví piloti od jara 2012 létat. ČSA pod tuto skupinu totiž plánují převést jedenáct letadel. A právě proti tomu současní piloti vystupují.

Pouze ukazujeme na problémy, vzkazuje odborář

Prezident ČSA Philippe Moreels ale zdůrazňuje, že protesty pilotů, kteří jsou aktuálně ve stávkové pohotovosti, jsou jen sporem o platech.

"Odborová organizace CZALPA se v minulosti aktivizovala vždy v době, kdy šlo o jejich pracovní výhody," komentuje prezident s tím, že své zájmy vždy schovávají za obavy o budoucnost ČSA.
 
Gaspar se ovšem ohrazuje, že odbory jen poukazují na dlouhodobé problémy. "Firma nedodržuje restrukturalizační plán, tají informace o svém hospodaření a jde to s ní od desíti k pěti," vyjmenovává sekretář CZALPA s tím, že se nechce koukat, jak současný management likviduje společnost, která v Česku funguje 88 let. O tom podle něj svědčí i výroky Moreelse, který se v médiích vyjádřil, že Česko národního dopravce vlastně ani nepotřebuje.

"Jestli ČSA reagují propouštěním na to, že upozorňujeme na špatnou situaci, tak je to naprosto skandální," uzavírá Gaspar pro Aktuálně.cz.

 

 

Právě se děje

Další zprávy