Dráhy zdraží jízdné o 5 %. Dřív, než se zvýší daň

Radek Pecák Radek Pecák
16. 11. 2011 10:20
Od 11. prosince se zdražují i mezinárodní jízdenky
Jízdenky budou od 11. prosince dražší.
Jízdenky budou od 11. prosince dražší. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Definitivně o pět procent dráže. Právě o tolik stoupne v průměru cena jízdenky Českých drah od 11. prosince.

České dráhy již dříve informovaly, že k tomuto kroku přistoupí, dosud však zatím nebylo známo, o kolik to bude. Důvodem je zvyšování daně z přidané hodnoty.  

"Jsme nuceni zohlednit loňské zvýšení daně z přidané hodnoty o 1 a letošní o 4 %, celkově tedy jízdenky průměrně podraží o 5 %. Prostředky vybrané na DPH nejsou příjmem Českých drah, dopravce je v plné výši odevzdává státu," informoval v tiskové zprávě mluvčí Českých drah Radek Joklík.

Připomněl přitom, že částku odpovídající zvýšení DPH o 1 % České dráhy od zákazníků dosud nevybíraly a od roku 2010 odváděly státu zvýšenou daň z vlastních tržeb.

Zdražují se i mezinárodní jízdenky

Dráhy zdraží i mezinárodní jízdné, to především kvůli poklesu kurzu koruny vůči euru, který od srpna činí již 6 procent.

Joklík připomněl, že jízdenky za dosavadní ceny se budou prodávat až do 10. prosince, včetně předprodeje na 60 dní.  "Ještě na začátku února tak zákazníci mohou jezdit za staré ceny," dodal mluvčí.

V praxi budou cestující, kteří ujedou ve vlaku vzdálenost od 1 do 20 kilometrů, platit za jízdenku o korunu více, na delších tratích se taxa za kilometr zvyšuje z 1,20 Kč na 1,26 Kč. Například na trati z Prahy do Ústí nad Labem, což je 106 kilometrů, se zvýší jízdné z nynějších 137 Kč o pětikorunu na 142 Kč.

České dráhy zároveň podle Joklíka zavádějí nové produkty pro stálé cestující. Například jde o kartu IN 25 START opravňující ke slevě 25 %. Ta stojí 150 korun na tři měsíce. O polovinu levnější má být od 11. prosince místenka (nově 35 Kč) a navíc bude místenka poskytována zdarma všem, kteří si jízdenku koupí přes eShop Českých drah. 

 

Právě se děje

Další zprávy