GM chce zdvojnásobit prodeje, spoléhá na růst Číny

Tereza Holanová Tereza Holanová
7. 11. 2011 12:28
Šéf čínské divize General Motors zachovává optimismus, ačkoliv prodeje aut letos klesly
Foto: Reuters

Peking - General Motors (GM) má v plánu zdvojnásobit své obchody v Číně. V roce 2015 chce na tamním trhu prodat až 5 milionů vozů. V pondělí o tom informoval Kevin Wale, šéf čínské divize americké automobilky.

Podle Walea bude zvýšení prodejů možné díky pokračujícímu růstu čínské ekonomiky. Ten by podle šéfa GM měl v nejbližších letech činit 7 až 10 procent ročně.

Aby GM svého cíle dosáhl, chystá se v následujících čtyřech letech představit okolo šedesáti nových nebo vylepšených modelů.

Meziročně prodeje klesly

Americká automobilka zatím letos na čínském trhu překonává očekávání - důvodem je vysoká poptávka po značkách Buick a Chevrolet.

Za letošní říjen prodal GM v Číně přes 220 tisíc vozů, což je o 10,4 procenta více než loni. O vedoucí postavení na čínském trhu soupeří GM především s německou skupinou Volkswagen AG.

Agentura Reuters ovšem připomíná, že po letech vysokého boomu letos čínský zájem o automobily klesá. Zatím co v letech 2009 a 2010 počet prodaných aut rostl o 32, respektive 46 procent, v prvních devíti měsících tohoto roku došlo k poklesu o 3,6 procenta.

Za letošní zpomalení může několik faktorů. V první řadě skončilo období daňových pobídek pro nákupy malých vozů, stejně tak nepokračují opatření místních vlád, které usilovaly o omezení dopravních zácp.

Prodej Saabu automobilka zřejmě neumožní

Wale také zopakoval, že GM by mohla zablokovat převzetí problémové automobilky Saab, ve které nadále drží prioritní akcie.

O nákup společnosti projevily zájem čínské firmy Pang Da Automobile Trade a Zhejiang Youngman Lotus Automobile, začátkem listopadu dokonce již podepsaly smlouvu s aktuálním majitelem Saabu, jímž je Swedish Automobile.

Tuto dohoda musí schválit čínská vláda, evropská investiční banka, švédská vláda a právě General Motors. "Nedává žádný smysl podporovat jakoukoliv změnu, která by nás mohla nepříjemně zasáhnout," komentuje Wale, který připouští, že by mu Saab mohl v Číně konkurovat. 

 

Právě se děje

Další zprávy