Škoda Auto vykázala dvakrát vyšší hrubý zisk než loni

Tereza Holanová Tereza Holanová
31. 10. 2011 11:45
Provozní zisk automobilky je už letos vyšší než za celý loňský rok
Foto: Radek Pecák

Mladá Boleslav - Česká automobilka Škoda Auto vykázala v prvních devíti měsících tohoto roku rekordní výsledky. Tržby meziročně vzrostly o 21,2 procenta, provozní zisk se zvýšil o 83,1 procenta.

Společnost o tom v pondělí informovala v tiskové zprávě.

Provozní zisk v prvních třech čtvrtletích dosáhl na hodnotu 576 milionů eur (14,3 miliardy Kč), což je více, než za celý loňský rok. Zisk před zdaněním činil 588 milionů eur (14,6 mld. Kč), po zdanění 471 milionů euro (11,7 mld. Kč). Celkové tržby automobilky dosáhly na hodnotu 7,6 miliardy euro (188,7 mld. Kč).

Čistá likvidita firmy představovala 2,1 miliardy euro. Zvýšily se také investice a to ze 148 milionů euro za leden až září 2009 na 378 milionů euro.

Za pokračujícím růstem podle zástupců společnosti stojí vyšší odbyt a lepší nabídka modelů. "Současně se nám podařilo dále zlepšovat strukturu našich nákladů a zvýšit čistou likviditu," tvrdí člen představenstva firmy Winfried Krause.

"V prvních devíti měsících roku jsme silně investovali do našeho růstu a současně posilovali naši finanční situaci," komentuje předseda představenstva skupiny Winfried Vahland.

Cíl: posílit prodeje na více než dvojnásobek

V příštích letech chce podle něj Škoda každých šest měsíců představit nový model. Nedávno uvedla model Rapid, který se již vyrábí v Indii, kromě toho se v bratislavské továrně již vyrábí model Citigo. Ten se koncem listopadu objeví na českém trhu.

"Do roku 2018 chceme naše celosvětové prodeje zvýšit minimálně na 1,5 milionu vozů," doplňuje Vahland.

Dodávky vozů novým zákazníkům se zvýšily o 16,8 procenta, celkem Škoda prodala téměř 665 tisíc vozů. Čtvrtina nákupů automobilů se přitom uskutečnila v Číně. Vzrostl i počet zaměstnanců automobilky, a to na 25 665 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy