Stávka Air France omezila lety do Prahy, ČSA je nahradí

Karel Toman
29. 10. 2011 15:37
Spor odborů s vedením ochromil i aurstralské aerolinky Qantas
Foto: Reuters

* Air France kvůli stávce zruší dva spoje s Prahou * ČSA vypraví do Paříže dva speciály * Stávkují i australské Qantas, které do Prahy nelétají * Cestující by si ale měli ověřit případné navazující spoje

Canberra - Australské aerolinky Quantas s okamžitou platností až do odvolání ruší všechny mezinárodní a domácí lety kvůli vnitropodnikovým sporům.

Každý pátý let postihne také víkendová stávka ve společnosti Air France. Ta byla zahájena v sobotu a potrvá následujících pět dní až do středy.

Zatímco Qantas do Česka nelétá, Air France ano a podle serveru Letectví.cz zruší o víkendu minimálně dva lety do Prahy.

"V této souvislosti České aerolinie  navyšují kapacitu na vlastních plánovaných letech, navíc v průběhu víkendu vypraví z Prahy do Paříže dva lety speciální. Situaci budeme i nadále pečlivě sledovat a bude-li to potřeba, jsme připraveni přizpůsobit svůj provoz i v následujících dnech," upřesnila pro Aktuálně.cz mluvčí ČSA Hana Hejsková.

Protestují proti rozhodnutí snížit počet posádek na určitých linkách. Air France se ocitla ve ztrátě 200 milionů eur a chce tímto opatřením šetřit. Do stávky je přizváno 15 tisíc letušek a stevardů

Qantas se o pasažéry postará

Ve svém prohlášení společnost Qantas uvádí, že všichni pracovníci, kteří s účastní stávky, nebudou vpuštěni na pracoviště a že lety byly přerušeny od šesti hodin ráno světového času.

Letadla, která jsou právě ve vzduchu, dokončí lety, další odlety ale následovat nebudou. Společnost se podle svého ředitele postará o všechny cestující, kteří se kvůli tomu dostanou do potíží včetně ubytování a přebukování letenek u jiných leteckých společností.

"Tato letecká společnost u nás neoperuje. Cestujících z Prahy se to tedy bezprostředně nedotkne. Samozřejmě je to může ovlivnit při navazujících letech, ale těch může být milion kombinací," řekla Aktuálně.cz mluvčí Letiště Praha Michaela Lagronová.

Pokud cestující z Prahy ví, nebo si myslí, že by na jeho let měl navazovat další let se společností Qantas, měl by se podle Lagronové s žádostí o informace obrátit na toho, u koho letenku kupoval. "Ať už je to cestovní kancelář nebo přímo nějaká jiná letecká společnost, měl by si cestující informaci ověřit, jestli se jeho let uskuteční, nebo ne," řekla Lagronová.

Výkonný ředitel Alan Joyce označil své vlastní rozhodnutí za "neuvěřitelné." Aerolinky postihla série nákladných stávek. Účastnili se jich pracovníci nakládající a vykládající zavazadla, údržba i piloti a společnost to stojí 15 milionů australských dolarů týdně.

Stávka už Qantas stála 68 milionů dolarů

Celkové náklady společnost zatím spočítal na 68 milionů australských dolarů.

Aerolinie na své facebookové stránce zveřejnily zprávu, že pasažéři, kteří si zarezervovali lety, nemají chodit na letiště a mají vyčkat dalších oznámení. Společnost slíbila, že poškozeným vrátí peníze.

Napětí mezi odbory a managementem Qantas začalo v srpnu poté, co vedení společnosti oznámilo plán na restrukturalizaci a outsourcing svých služeb. Podle odborů by tento plán vedl k propouštění na vnitrostátních linkách.

"Letadla zůstanou na zemi tak dlouho, jak bude potřeba," prohlásil podle BBC šéf aerolinek Alan Joyce. Dodal, že si nezvolí "snadnou cestu ven" a nepodvolí s požadavkům odborů. „To by Qantas v dlouhodobém výhledu zničilo," prohlásil.

"Tím, že tyhle aerolinky posadím na zem, dělám ve skutečnosti velké rozhodnutí, neuvěřitelné rozhodnutí, velmi těžké rozhodnutí," řekl Joyce.

Joyce učinil rozhodnutí v sobotu, když k němu dostal svolení od vedení společnosti.

Qantas jsou druhé nejstarší aerolinky na světě. Založeny byly v Queenslandu v roce 1920. Společnost dopravuje své klienty do 81 destinací na pěti kontinentech. Do Česka nelétá. Aktuálně.cz zjišťuje, jestli se stávka nějak dotkne cestujících z Ruzyně.

 

Právě se děje

Další zprávy