Škodovka zvýšila provozní zisk o tři čtvrtiny

Ekonomika Ekonomika
27. 10. 2011 12:10
Česká značka vydělala Volkswagenu 14 miliard korun
Foto: Škoda Auto

Wolfsburg - Mladoboleslavská Škoda Auto zvýšila v letošních třech čtvrtletích provozní zisk o 75 procent na 575 milionů eur, tedy přibližně 14 miliard korun. Výsledky oznámila její mateřská firma Volkswagen.

Prodej Škodovce stoupl o 19,9 procenta na 511 tisíc vozů, oznámil koncern. Tržby vyšplhaly na 7,629 miliardy eur.

Letošní rok je zatím úspěšný pro celý koncern. Volkswagen v prvních devíti měsících roku více než ztrojnásobil svůj čistý zisk, který stoupl na 13,6 miliardy eur, tedy v přepočtu asi 338 miliard korun.

V loňském roce za stejné období vydělaly všechny divize automobilky dohromady jen 4 miliardy eur.

Důvodem růstu byl mimo jiné i mimořádný příjem 6,8 miliardy eur z přehodnocení opcí na nákup akcií německého výrobce sportovních vozů Porsche. Ten se měl původně již letos stát desátou značkou skupiny Volkswagen, plány na spojení však byly odloženy kvůli nevyřešeným právním otázkám a vyšetřování bývalých nejvyšších manažerů Porsche.

Provozní zisk největší evropské automobilky, pod kterou spadají krom Škody například také značky Seat, Audi a Bentley, stoupl o 86 procent na 9 miliard eur. Důvodem byl růst prodejů o 14 procent na 6,17 milionu dodaných vozů. Volkswagen za ně utržil 116,3 miliardy eur, tedy o 26 procent více než před rokem.

 

Právě se děje

Další zprávy