Peugeot Citroën propustí 6 tisíc lidí, v Česku ale ne

ČTK ČTK
26. 10. 2011 16:10
Automobilka prudce zhoršila odhad na letošní rok
Kolínská TPCA propouštění nechystá.
Kolínská TPCA propouštění nechystá. | Foto: Radek Pecák

Paříž,Kolín - Francouzská automobilka PSA Peugeot Citroën hodlá v rámci plánu na snížení nákladů zrušit zhruba 6000 pracovních míst v Evropě. Firma dnes prudce zhoršila odhad letošního zisku automobilové divize a oznámila, že v příštím roce plánuje snížit náklady o 800 milionů eur (20 miliard korun). Automobilka koncem loňského roku zaměstnávala po celém světě zhruba 198 000 lidí, z toho téměř 164 tisíc v Evropě.

Firma působí i v České republice, kde má společný podnik TPCA s japonskou automobilkou Toyota. Kolínské automobilky TPCA se toto opatření nedotkne, sdělil ČTK její mluvčí Radek Kňava. "Prohlášení mateřské společnosti se TPCA v Kolíně netýká. Jsme samostatnou jednotkou," uvedl Kňava.

PSA nyní předpokládá, že její automobilová divize letos dosáhne zhruba vyrovnaného hospodaření. Začátkem roku přitom počítala s překonáním loňského zisku 621 milionů eur, tuto prognózu ale již po prvním pololetí zhoršila o 300 milionů eur, napsala agentura DPA.

Společnost dnes oznámila, že její tržby ve třetím čtvrtletí stouply o 3,5 procenta na 13,45 miliardy eur. Za růstem však stály menší dceřiné podniky, například výrobce automobilových součástek Faurecia či logistická firma Gefco. Prodej klíčové automobilové divize klesl o 2,5 procenta na 788 tisíc vozů kvůli slabé poptávce v Evropě.

PSA tento týden uvedla, že využije listopadové státní svátky ve Francii k dočasnému uzavření některých svých továren, aby tak snížila objem svých zásob. Slovenská divize již minulou středu oznámila, že v příštích týdnech omezí výrobu ve svém závodě kvůli poklesu zakázek v důsledku obtížných ekonomických podmínek v Evropě.

PSA Peugeot Citroën je po německém Volkswagenu druhým největším výrobcem automobilů v Evropě.

 

Právě se děje

Další zprávy