Vlaky do Brna zlevní. Dráhy chtějí přilákat řidiče z D1

Zdeněk John
21. 10. 2011 12:15
Státní dopravce nabídne akční slevu a přidá spoje na trati, o kterou stojí i soukromý Regiojet
Hlavní nádraží v Praze
Hlavní nádraží v Praze | Foto: Archiv ČD

Praha - České dráhy nabídnou od pondělí novou akční slevu na trati Praha - Brno. Obyčejná jízdenka bude stát 200 korun, zákaznické jízdné 170.

Státní dopravce tak plynule navazuje na jinou slevu, kterou na této trati (a ještě mezi Prahou a Hradcem Králové) nabízel od 3. října.

Firma zjistila, že během první akce se jí zvedly tržby a chce si tuto výhodu uchovat i nadále. Krok odůvodňuje také tím, že chce přilákat na železnici řidiče, kterým nevyhovuje komplikovaný provoz na dálnici D1, kde se kvůli opravám několika úseků během podzimu očekávají časté zácpy.

"Chceme oslovit nové zákazníky, kteří zatím dávají přednost jízdě po kratší dálnici, a udržet si je. Kromě akčních cen proto připravujeme od prosince i posílení spojů mezi Brnem a Prahou," prohlásil  náměstek generálního ředitele pro osobní dopravu ČD Antonín Blažek.

O provozování vlaků mezi Prahou a Brnem stojí také soukromý dopravce Radim Jančura se svou firmou Regiojet. Nedávno jednal s ministrem dopravy o své nabídce, že od státní firmy převezme provozování rychlíkových spojů a bude schopen jezdit bez státní dotace. Ministr nabídku odmítl - odůvodnil to tím, že na této trati výhledově stát počítá s vypsáním tendru, do kterého se budou moci přihlásit státní dopravce i jeho soukromí konkurenti.

 

Právě se děje

Další zprávy