Škodovka a Hyundai táhnou automobilový průmysl vzhůru

Ekonomika Ekonomika
21. 10. 2011 9:18
Výroba osobních aut vzrostla v Česku o 11,43 procenta.
Foto: Škoda Auto

Praha - Slova automobilový průmysl a krize již zdaleka nepatří do jedné věty. Dokazují to údaje Sdružení automobilového průmyslu za tři letošní čtvrtletí.

Podle nich vzrostla výroba osobních aut ve srovnání s loňským rokem o 11,43 procent na 895 728 vozů. Tento nárůst táhly zejména automobilky Škoda Auto a Hyundai Motor. Obě totiž zvýšily výrobu o více než 21 procent.

"Meziroční nárůsty výroby a odbytu svědčí o dobré kondici českého automobilového průmyslu. Je tudíž reálný předpoklad, že souhrnné výsledky za rok 2011 překonají rekordní výrobu z minulého roku," uvel prezident AutoSAP Martin Jahn.

Výroba ostatních motorových vozidel, kam spadají nákladní auta, autobusy a motocykly, sice vykázala pokles, ale pouze o 1,07 procenta. Zatímco čísla pomáhala zachránit Avia s nárůstem výroby o víc než polovinu, v Tatře naopak produkce poklesla o 24,38 procenta.

Celkově výroba aut vzrostla ve srovnání s prvními devíti měsíci loňského roku o 11,7 procenta, prodeje v Česku rostly o 5,08 procenta a vývoz dokonce o 10,87 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy