Modrá je dobrá. České dráhy přebarví střechy vlaků

Tereza Holanová Tereza Holanová
17. 10. 2011 16:12
K obarvení namodro dojde v rámci běžného lakování, změna proto potrvá několik let
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Na českých kolejích si budou konkurovat modré a žluté vlaky. České dráhy totiž chtějí současný vzhled svých vagónů doladit a na modro nabarvit i střechy a viditelné části podvozků.

Jak informoval server idnes.cz, nový vzhled vlaků již schválilo představenstvo společnosti.

Podle plánů Českých drah mají být vagóny pouze světle a tmavě modré a bílé. Modrá nahradí především doposud šedou barvu střechy.

Barvy se změní postupně

Jak ale zdůrazňuje mluvčí podniku Petr Šťáhlavský, vlaky nečeká žádné speciální přebarvování. Nového vzhledu se dočkají, až nastane čas, kdy je nutné fasádu pravidelně přelakovat. "Proto máme dodnes i červené nebo zelené vagóny," doplňuje Šťáhlavský pro Aktuálně.cz.

Jak dlouho potrvá, než budou všechny vlaky vypadat jednotně, mluvčí společnosti říct nemůže. Odhaduje to však na tři až pět let.

O nový vzhled se tak jako minule postará grafické studio Najbrt, který Českým drahám zajišťuje od roku 2006 design u všech vlaků. Podle jednoho z autorů současné podoby vozů má modrá symbolizovat drážní historii, stabilitu, jistotu a serióznost.

Aby nás zákazník poznal

Na současném modro-šedo-bílém vzhledu vagónů se zástupci státního podniku dohodli v roce 2009. "Připravujeme se tak na vstup konkurence na železniční trh. Na první pohled bude vždy jasné, že zákazníkovi přijíždí vlak Českých drah," uvedli tehdy zástupci skupiny.

"Všechny moderní firmy dbají na to, aby měly jasný korporátní vzhled. Podívejte se na letecké dopravce, bankovní pobočky, čerpací stanice nebo řetězce restaurací. Většinu z nich poznáte na první pohled už na dálku," vysvětlil tehdy šéf společnosti Petr Žaluda.

 

Právě se děje

Další zprávy