Vyšetřování začíná. České dráhy budou vysvětlovat slevy

Ekonomika Ekonomika
5. 10. 2011 14:29
Antimonopolní úřad zahájil vyšetřování Českých drah kvůli slevám jízdného

Brno - Antimonopolní úřad vyslyší protesty podnikatele Radima Jančury a začne vyšetřovat okolnosti, za kterých státní České dráhy výrazně zlevnily jízdenky na rychlíkových spojích mezi Prahou, Ostravou a Havířovem.

Právě na této trati začal Jančura a jeho RegioJet ze skupiny Student Agency provozovat své žluté rychlíky a prorazil tak letitý monopol Českých drah. Státní dopravce po několika dnech zareagoval tak, že nabídl na trati Praha - Ostrava (ale také na několika dalších) zvýhodněné jízdné.

Jančura je přesvědčen, že státní firma jezdí pod náklady a tudíž hrozí, že jeho RegioJet kvůli tomu zkrachuje. V rozhovoru pro list Hospodářské noviny dokonce prohlásil, že kvůli tomu, že antimonopolní úřad nezasáhl, je připraven podat žalobu na stát.

"Náš úřad již zahájil šetření. V současné době běží vyžadování dokumentace, ekonomických informací, aby ÚOHS byl schopen zhodnotit, jaká je úroveň cen Českých drah," citovala agentura ČTK šéfa antimonopolního úřadu Petra Rafaje.

Pro Jančuru bude provozování rychlíkových spojů ziskové, pokud zachová alespoň devadesátiprocentní obsazenost svých vagonů. To se mu zatím daří, ale předpokládá, že nyní po zlevnění u ČD může o některé cestující přijít. "Už počítání s devadesátiprocentní obsazeností byl ekonomický hazard, teď nemůžeme zlevnit a obsazovat vlaky na 120 procent," uvedl v HN Jančura.

Pokud by ÚOHS prokázal, že státní ČD jezdí pod náklady, musel by je pokutovat. Pokuta by mohla dosáhnout až deseti procent obratu na trase z Prahy na Ostravsko, tedy až jedné miliardy korun.

RegioJet patří do skupiny Student Agency. Na trase Havířov - Ostrava - Olomouc - Praha zatím jezdí tři spoje RegioJetu denně každým směrem. Výhledově by trať mělo obsluhovat šest vlakových souprav s 18 spoji denně. Českým drahám chce RegioJet konkurovat také poskytovanými službami, nabízí bezplatné bezdrátové připojení k internetu a zdarma denní tisk a nápoje.

Majitel Student Agency se startem nové oblasti svého podnikání ale nepolevuje v aktivitě a rád by dobyl vlakovou trať Praha - Brno - Břeclav. Nabídl ministerstvu dopravy, že na trati převezme polovinu expresních vlaků, vlaků InterCity a EuroCity a bude je bez dotací provozovat od poloviny příštího roku. Radim Jančura tvrdí, že stát by tak ušetřil na dotacích 100 milionů korun.

O své nabídce bude příští týden jednat s ministrem dopravy Pavlem Dobešem. Podle ministerstva dopravy ale není vstup soukromého dopravce na tuto trať reálný.

 

Právě se děje

Další zprávy