Odtajněno: nové škodovky se jmenují... Rapid a Go!

Radek Pecák Radek Pecák
16. 9. 2011 11:23
Škoda bude v příštích několika letech představovat i více než dvě novinky za rok
Mission L čili příští Škoda Rapid.
Mission L čili příští Škoda Rapid. | Foto: Škoda auto

Frankfurt, Mladá Boleslav - Příští dvě nové škodovky ponesou s velkou pravděpodobností jména Go a Rapid. První z nich bude náležet malému autu, příbuznému s vozem Up od mateřského Volkswagenu, druhý pak konceptu představenému ve Frankfurtu jako Mission L.

Deník Aktuálně.cz se dozvěděl jména vozů od velmi dobře informovaného zdroje z automobilky.

Sami lidé ve Škodovce mají trochu zmatek v tom, co vlastně bude jejich šestou a co sedmou modelovou řadou. A to přesto, že prodej příštích dvou nových aut začne už za několik měsíců.

Nyní ve Frankfurtu nad Mohanem, kde na světovém autosalonu odhalili koncept Mission L (L je označení pro limuzínu), který je až na pár detailů prakticky shodný s novým globálním autem pro trhy v Evropě, Rusku i Asii, hovořili o tomto voze jako o šesté modelové řadě.

Jenže i sám šéf Škody Auto Winfried Vahland prohlásil, že nové malé auto vstoupí na trh, i když pouze v České republice, ještě před koncem tohoto roku. To, že se tak skutečně stane, potvrzuje i přihláška Škody do ankety o Auto roku, kam mohou být zařazeny jen automobily, které se začnou na území ČR prodávat do konce podzimu.

Takže ve skutečnosti bude toto malé auto onou šestou modelovou řadou a vůz připravený z Mission L až sedmou.

Vybíralo se z anglických pojmenování

Jméno miniauta vyráběného v Bratislavě, které bude vlastně jen odvozeninou Volkswagenu Up, Škoda nadále tají. "Jméno bude zveřejněno současně s jeho příchodem na trh," sdělil oficiální stanovisko mluvčí Škodovky Rudolf Dreithaler.

Zdroj Aktuálně.cz, který si nepřál být jmenován, ovšem potvrdil, že tento malý městský automobil, v počátku nabízený pouze s třídveřovou karosérií, ponese jméno Go. Právě o tom se už několik let spekulovalo, i když padala i jiná jména. "Rozhodně se nebude jmenovat City Car, jak na jaře při výroční tiskové konferenci firmy auto označil Winfried Vahland," dodal zdroj.

Rapid bude použit potřetí

Označení Go navíc odpovídá zaměření vozu na cílovou skupinu mladých obyvatel velkých měst a také má pouze dvě písmena jako jeho otec i matka současně - Volkswagen Up.

Auto Mission L, které se stane náhradou za Octavii Tour a které má zajistit Škodovce každoročně statisíce objednávek na trzích po celém světě, pak s největší pravděpodobností ponese jméno Rapid.

Je to v souladu s také dříve prezentovanou strategií firmy, že se bude vracet k názvům svých  modelů z historie. Škoda Rapid byl sedan, který továrna v Mladé Boleslavi začala vyrábět v roce 1935. Vyrobilo se i několik kusů ve verzi kabriolet.

Označení Rapid neslo i kupé odvozené z modernizované verze Škody 120. 

 

Právě se děje

Další zprávy